HomeHealthUn nou dispozitiv inovator poate detecta semne de Alzheimer în somn

Un nou dispozitiv inovator poate detecta semne de Alzheimer în somn

Cercetatorii au creat acum un dispozitiv simplu, usor, pentru diagnosticarea precoce a acestei afectiuni debilitante.

Deși boala Alzheimer nu are nici un tratament, detectarea precoce poate permite o gestionare îmbunătățită a bolii, încetinind astfel progresia acesteia și îmbunătățind calitatea vieții celor afectați.

Cercetatorii au creat acum un dispozitiv simplu, usor, pentru diagnosticarea precoce a acestei afectiuni debilitante.

Acest dispozitiv inovator a fost posibil printr-un efort de colaborare al cercetătorilor de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus și de la Universitatea Washington din St. Louis.

Tehnologia nou creată măsoară activitatea creierului în timp ce dormim pentru a detecta indicatorii timpurii ai bolii Alzheimer cu mult înainte ca afecțiunea să înceapă să afecteze performanța și memoria.

Dispozitivul monitorizează undele cerebrale în timpul somnului.

Alzheimer este o tulburare progresivă și degenerativă a creierului care afectează memoria, gândirea și comportamentul.

Indivizii pot purta această bandă pe cap în timp ce dorm, iar dispozitivul va monitoriza continuu undele cerebrale și va identifica orice tulburări care ar putea fi indicii ale bolii Alzheimer precoce.

Dispozitivul monitorizează modelele undelor cerebrale folosind electroencefalografie (EEG).

Acest biomarker digital permite, în esență, utilizarea oricărui dispozitiv simplu cu bandă EEG ca un tracker de fitness pentru sănătatea creierului”, a spus Brice McConnell, MD, Ph.D., Profesor asistent de neurologie la Universitatea din Colorado și autor principal al studiului.

Studiile medicale anterioare au indicat o corelație între privarea de somn și Alzheimer. Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care calitatea slabă a somnului influențează dezvoltarea Alzheimer sau chiar modul în care boala afectează somnul.

Cercetătorii au evaluat eficiența unei bentițe în monitorizarea sănătății creierului într-un studiu amplu care a cuprins mai mult de 205 de persoane în vârstă.

Se pare că banda pentru cap poate detecta activități ale creierului, cum ar fi „exploziile theta, fusurile de somn și undele lente”  toate acestea fiind conectate la procesarea memoriei în timpul somnului.

Echipa a identificat modificări ale tiparelor neuronale în timpul somnului care ar putea fi legate de acumularea de proteine ​​amiloid și tau, care servesc ca biomarkeri în creierul pacienților cu Alzheimer.

Ceea ce am descoperit este că aceste niveluri anormale de proteine ​​sunt legate de reactivările memoriei de somn, pe care le-am putea identifica în tiparele undelor cerebrale ale oamenilor înainte ca aceștia să experimenteze orice simptom. Identificarea acestor biomarkeri timpurii pentru boala Alzheimer la adulții asimptomatici poate ajuta pacienții să dezvolte strategii de prevenire sau de atenuare înainte ca boala să avanseze”, a explicat McConnell.

Deși depistarea precoce a acestei boli este benefică, nu este întotdeauna simplă. În principal pentru că cauza exactă a bolii Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă.

De aceea, bentitele ca aceasta sunt încă departe de a deveni disponibile comercial sau clinic.

În ciuda acestui fapt, echipa crede că acest dispozitiv simplu de purtat ar putea într-o zi să facă o diferență semnificativă în detectarea precoce a Alzheimer.

Demonstrarea modului în care putem evalua biomarkerii digitali pentru indicațiile timpurii ale bolii folosind dispozitive de bandă accesibile și scalabile acasă este un progres uriaș în capturarea și atenuarea bolii Alzheimer în stadiile incipiente”, a spus McConnell.

Pe lângă aceasta, sunt dezvoltate diverse tehnologii și teste pentru a ajuta la diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer.

De exemplu, unele teste vor depinde de biomarkerii din sânge și lichid cefalorahidian pentru a detecta niveluri anormale de proteine ​​beta-amiloid și tau. Aceste teste sunt în prezent în stadiile incipiente de dezvoltare și nu sunt încă utilizate în mod obișnuit în practica clinică.

Rezultatele studiului au fost raportate în Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente