Trei bărbați paralizați în urma unor accidente de motocicletă au devenit cazuri de reușită pentru un nou dispozitiv de stimulare a coloanei vertebrale care ar putea permite recuperări mai rapide și mai ușoare decât modelele anterioare.
Implantul din măduva spinării trimite impulsuri electrice către mușchi, mimând acțiunea creierului. Dispozitivul ar putea într-o zi să ajute persoanele cu leziuni severe ale coloanei vertebrale să stea în picioare fără alt ajutor, să meargă și să se miște.
Michel Roccati a fost unul dintre cei trei bărbați cu vârste cuprinse între 29 și 41 de ani care au participat la studiul clinic STIMO, condus de dr. Jocelyne Bloch de la Spitalul Universitar Lausanne și Grégoire Courtine de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian. Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista Nature Medicine.
Participanții au primit dispozitive cu 16 electrozi implantate în spațiul epidural, o zonă între vertebre și membrana măduvei spinării. Electrozii primesc curenți de la un stimulator cardiac implantat sub pielea abdomenului.
Fiecare pacient care a luat parte la studiu, a suferit o pierdere completă a mișcării voluntare datorată leziunilor provocate de diferite accidente în care aceștia au fost implicați. Doi dintre aceștia au avut și o pierdere completă a senzațiilor. Cu ajutorul dispozitivelor, cercetătorii au folosit o tabletă pentru a iniția secvențe unice de impulsuri electrice, trimise la electrozii epidurali prin stimulatorul cardiac, pentru a activa mușchii participanților.
În alte studii în care s-au folosit dispositive similare a fost observată mișcare la scurt timp după intervenția chirurgicală, dar acesta este primul studiu care raportează că toți participanții au putut păși pe o bandă de alergare la doar o zi după operație, spun cercetătorii. Totodată, aceștia menționează faptul că, deși mersul pe bandă prezintă un grad mai scăzut de dificultate față de mersul terestru, această este totuși un succes.
După o perioadă de 4 – 6 luni, fiecare dintre cei trei participanți a putut să meargă pe pământ folosind doar un premergător pentru stabilitate, în timp ce participanților la studiile anterioare le-a fost nevoie de mai mult de 1 an pentru a realiza pasul suprateran. Noua lucrare face ca o astfel de terapie să aibă sens din perspectiva managementului asistenței medicale. De asemenea, posibilitatea de a se mișca zilnic este valoroasă pentru pacienții cu leziuni ale măduvei spinării. Chiar și plimbările scurte pot duce la o mai bună funcție cardiovasculară, un control mai bun al intestinului și vezicii urinare, densitate osoasă crescută și un risc mai mic de leziuni de presiune în timpul șederii prelungite.
Dispozitivul implantat este conectat wireless la software-ul instalat pe o tabletă sau un smartphone și permite utilizatorilor să aleagă activitatea pe care vor să o desfășoare. Astfel, sunt activați electrozi specifici conectați la nervii care controlează respectiva mișcare. De exemplu, mersul ar determina nervii dintr-un picior să stea drept, în timp ce celălalt se balansează înainte, făcând un pas.
Dispozitivul are potențialul de a schimba viața, spun experții. Dr. Nandan Lad, neurochirurg la Universitatea Duke, a spus că această „lucrare foarte interesantă oferă o nouă opțiune de tratament pentru zeci de mii de pacienți care au leziuni ale măduvei spinării și nu au cu adevărat alte opțiuni”. Lad conduce un alt studiu clinic în acest domeniu de cercetare în SUA și nu a fost implicat în noul studiu.
Articol de Izabela Constantin