HomeHealthUn nou medicament care ar putea reduce decesul din cauza bolilor cardiovasculare

Un nou medicament care ar putea reduce decesul din cauza bolilor cardiovasculare

O polipilulă dezvoltată de cercetătorii spanioli reduce riscul de accident vascular cerebral și deces cardiovascular cu 33%. Medicamentul numit „Trinomia” combină mai multe medicamente pentru inimă într-o singură pastilă de unde și numele de polipilulă. După ce au urmărit pacienții care se recuperează după un atac de cord, cercetătorii au descoperit că tratamentul cu o polipilulă „a dus la un risc semnificativ mai mic de evenimente cardiovasculare adverse majore decât medicamentaţia obișnuită”.

De obicei unui pacient care se recuperează după un atac de cord, medicii îi prescriu mai multe medicamente pentru a preveni alte probleme cardiace în viitor.

Aceste tratamente cardiovasculare includ în mod normal trei medicamente: un agent de subțiere a sângelui (cum ar fi aspirina), o statină ( o clasă de medicamente care scad lipidele ) pentru scăderea colesterolul și un inhibitor al ECA pentru scăderea tensiunii arteriale.

Cercetătorii au combinat toate cele trei medicamente într-o singură pastilă și au testat 50 de variante pentru a găsi rețeta potrivită.

Pentru a testa polipilula, o echipă de cercetători de la Centrul Național Spaniol de Cercetare Cardiovasculară (CNIC) a recrutat 2.499 de participanți din șapte țări.

În următorii trei ani, cercetătorii au descoperit că pacienții care au luat polipilule au avut o rată de mortalitate cardiovasculară cu 33% mai mică decât cei care au luat cele trei medicamente separat. Au fost 71 de decese în grupul care a primit tratament standard, comparativ cu 48 în grupul cu polipilule. Echipa a ținut, de asemenea să evidențieze patru evenimente cardiovasculare majore: un deces din cauza unor probleme legate de inimă, un atac de cord non-letal, un accident vascular cerebral non-fatal și o arteră blocată care necesită revascularizare. Rezultatele au arătat că pacienții care au luat polipilula au avut un risc cu 24% mai mic decât celălalt grup.

De ce o singură pastilă este mai bună decât trei?

Problema cu mai multe pastile este că adesea pacienții nu respectă medicamentaţia. Studiile au arătat că mai puțin de 50% dintre pacienți continuă să-și ia toate medicamentele conform instrucțiunilor. „Deși majoritatea pacienților aderă inițial la tratament după un eveniment acut, cum ar fi un infarct, aderența scade după primele câteva luni”, a spus Dr. Fuster, cercetător principal al studiului.

Polipilulele, se bazează pe teoria conform căreia pacienții aderă mai mult la tratamentul lor deoarece trebuie să ia o singură pastilă, nu mai multe. Pur și simplu pentru că este mai ușor să iei o pastilă decât să jonglezi cu toate pastilele separat. O singură pastilă reduce, de asemenea, probabilitatea ca o persoană să uite de un medicament care poate salva viața.

Prin simplificarea tratamentului și îmbunătățirea aderenței, această abordare are potențialul de a reduce riscul de boli cardiovasculare recurente și deces la scară globală”, conchide Dr. Fuster.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel global, 17,9 milioane de oameni au murit din cauza acestor boli numai în 2019, reprezentând 32% din toate decesele globale. Dintre aceste decese, 85% au fost cauzate de atac de cord și accident vascular cerebral.  Costurile de distribuţie şi producţie ale unei singure pastile sunt mai reduse decât costurile a trei medicamente. Acest lucru ar putea face ca terapia de prevenire cardiovasculară să fie mai accesibilă, în special persoanelor din țările cu venituri mici și medii.

Articol de Razvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente