Japonezii au creat un model neobișnuit de inteligență artificială care vă poate estima vârsta adevărată din aspectul radiografiei tale toracice. Poate ajuta medicii în depistarea precoce a tulburărilor cronice.
Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni par mult mai în vârstă decât vârsta lor cronologică? Un nou studiu de la Universitatea Metropolitană Osaka (OMU) din Japonia sugerează că acesta ar putea fi un semn al unei boli pe care nu o cunosc încă.
Autorii studiului au dezvoltat un program de inteligență artificială care poate calcula cu exactitate vârsta unui individ prin citirea radiografiei toracice. Acest model estimează vârsta, spre deosebire de diferitele programe AI raportate anterior care examinează radiografiile pentru a detecta anomalii pulmonare.
Apoi, cercetătorii folosesc aceste informații pentru a prezice în continuare afecțiunile corpului.
De exemplu, ei susțin că, dacă vârsta unei persoane calculată de AI este semnificativ mai mare decât vârsta reală, este probabil ca persoana să aibă afecțiuni cronice precum BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), hipertensiune arterială sau hiperuricemie (nivelul acidului uric în sânge peste normal).
Acest nou model AI este probabil primul program care ajută oamenii de știință să stabilească o legătură directă între vârstă și afecțiunile medicale cronice. Potrivit cercetătorilor, poate fi un instrument eficient pentru detectarea precoce a tulburărilor cronice, ceea ce este crucial pentru tratamentul lor eficient.
„Vârsta cronologică este unul dintre cei mai critici factori în medicină. Rezultatele noastre sugerează că vârsta aparentă bazată pe radiografia toracică poate reflecta cu exactitate condițiile de sănătate dincolo de vârsta cronologică”, a spus Yasuhito Mitsuyama, unul dintre autorii studiului și student absolvent la OMU.
Cercetătorii au furnizat cantități mari de date programului lor pentru a dezvolta un model AI care ar putea estima cu exactitate vârsta din radiografiile toracice. Ei au colectat 67.099 de radiografii toracice de la peste 36.000 de persoane din trei centre de control al sănătății. Toate aceste radiografii au fost efectuate între 2008 și 2021 pe oameni sănătoși.
Cercetătorii au calculat coeficientul de corelație (un parametru numeric utilizat pentru a verifica relația liniară dintre două variabile) între vârsta estimată și cea reală, acesta a rezultat a fi 0,95. Aceasta înseamnă că vârstele estimate de AI și vârstele precise ale pacienților sunt puternic aliniate.
În următoarea fază, ei și-au testat modelul AI folosind alte 34.197 de radiografii toracice colectate de la două centre medicale. De data aceasta toate radiografiile au aparținut unor indivizi care sufereau de afecțiuni medicale cunoscute.
Când modelul AI a calculat vârsta folosind aceste radiografii toracice , Mitsuyama și echipa sa au observat o corelație pozitivă surprinzătoare între vârsta estimată de AI și posibilitatea afecțiunilor cronice.
Ei au observat că, atunci când AI a calculat vârsta unei persoane mai mare decât vârsta cronologică, s-a dovedit că aceeași persoană are, de asemenea, afecțiuni de sănătate în curs de desfășurare, cum ar fi hipertensiunea arterială sau tulburări pulmonare, cum ar fi bronșita cronică.
„Cu cât vârsta estimată de IA era mai mare în comparație cu vârsta cronologică, cu atât oamenii aveau mai multe șanse de a avea aceste boli”, notează autorii studiului.
Cercetătorii speră că, odată cu cercetarea și dezvoltarea ulterioară, își pot folosi modelul AI pentru sarcini mai avansate, cum ar fi prezicerea duratei de viață a unei persoane, calcularea șanselor de supraviețuire unei anumite boli și sugerarea celui mai bun tratament pentru diferitele lor afecțiuni medicale.
Studiul este publicat în revista The Lancet Healthy Longevity.
Articol de Răzvan Lupu