HomeHealthTerapia genică pentru Parkinson funcționează și asupra alcoolismului

Terapia genică pentru Parkinson funcționează și asupra alcoolismului

Un grup de cercetători a descoperit că terapia genică similară cu cea utilizată pentru tratarea bolii Parkinson ar putea ajuta, de asemenea, consumatorii cronici de alcool să treacă peste dependența lor.

Oamenii de știință de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon și alte instituții au descoperit o modalitate nouă de a trata  tulburarea de abuz de alcool. Ei au descoperit că terapia genică utilizată pentru a trata boala Parkinson ar putea fi, de asemenea, adaptată pentru a reduce dramatic consumul de alcool la băutorii cronici, cel puțin în cazul primatelor non-umane.

Tratamentul implică în mod eficient utilizarea unei molecule specifice care induce creșterea celulelor pentru a „reseta” căile creierului de recompensare a dopaminei, reducând astfel „centrul de recompensă a creierului” al pacientului atunci când bea.

Terapia implică o intervenție chirurgicală pe creier, dar cercetătorii sunt încrezători că ar putea funcționa eficient și la oameni.

„Acest lucru a fost incredibil de eficient”, a spus co-autorul principal al studiului Kathleen Grant, Ph.D., Profesor și șef al Diviziei de neuroștiință la Centrul Național de Cercetare a Primatelor din Oregon al OHSU, sau ONPRC.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au injectat un virus nedăunător care poartă o proteină numită factor neurotrofic derivat din glial, sau GDNF, în creierul unui grup de maimuțe macac rhesus care au consumat foarte mult etanol diluat în apă. După ce patru macaci au primit tratamentul, consumul lor de etanol a scăzut cu peste 90 la sută în comparație cu grupul de control.

Băutul a scăzut aproape la zero”, a spus Grant.

Luni la rând, aceste animale au ales să bea apă și pur și simplu să evite să bea alcool în totalitate. Și-au scăzut consumul până la punctul în care a fost atât de scăzut încât nu am înregistrat un nivel de alcool în sânge“, a adăugat ea.

GDNF este un factor de creștere care stimulează activitatea neuronilor de sinteză a dopaminei din creier prin promovarea proliferării celulare. Dopamina este un neurotransmițător care promovează sentimentele de bine și fericire în creier. Cu toate acestea, în tulburarea consumului de alcool, eliberarea de dopamină este redusă din cauza consumului prelungit de alcool.

Consumul acut de alcool poate crește dopamina. Cu toate acestea, consumând-o în mod cronic, creierul se adaptează în așa fel încât scade eliberarea de dopamină. Deci, atunci când oamenii sunt dependenți de alcool, nu simt cu adevărat mai multă plăcere în a bea. se pare că beau mai mult pentru că simt nevoia să-și mențină starea de ebrietate”, a spus Grant.

Iar rezultatele au fost incredibile. „Maimuțele care au fost tratate cu această genă și-au scăzut substanțial consumul de alcool”, a spus Grant.

Ar fi cel mai potrivit tratament pentru persoanele care au demonstrat deja că toate abordările noastre terapeutice normale nu funcționează pentru ei”, a spus ea.

Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente