HomeHealthFDA aprobă Exxua pentru tratamentul tulburării depresive majore

FDA aprobă Exxua pentru tratamentul tulburării depresive majore

Compania de medicamente a anunțat că Exxua este primul antidepresiv autorizat pentru MDD.

Într-o dezvoltare majoră, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a dat undă verde pentru utilizarea comprimatelor Exxua pentru a trata tulburarea depresivă majoră (MDD) la adulți.

Fabre-Kramer Pharmaceuticals, compania de medicamente, a anunțat că Exxua este primul antidepresiv autorizat pentru MDD. Exxua va fi probabil accesibil în farmacii în primele luni ale anului 2024.

Timp de peste două decenii, se pare că FDA a respins diverse cereri pentru utilizarea medicamentelor din partea acestei firme. Grupul consultativ a declarat că tratamentul nu a avut „dovezi substanțiale de eficacitate” în tratarea MDD.

„EXXUA reprezintă o piatră de hotar importantă în tratamentul MDD, o afecțiune gravă și debilitantă care afectează milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat Stephen Kramer, CEO-ul companiei, în comunicatul de presă.

„Există o valoare în a oferi prescriptorilor și pacienților o gamă largă de opțiuni eficiente pentru utilizare în practica clinică. Suntem mândri să aducem această terapie inovatoare pacienților care au nevoie de o nouă opțiune pentru a-și gestiona depresia și a-și îmbunătăți calitatea vieții”, a adăugat Kramer.

Medicamentul nu a prezentat efecte secundare adverse Potrivit comunicatului de presă, EXXUA (gepirone ER) este o nouă clasă de antidepresive. Acesta vizează în mod specific receptorul serotoninei 1A, care joacă un rol în reglarea stării de spirit și a emoțiilor.

S-a demonstrat că medicamentul evită efectele secundare nedorite asociate în mod obișnuit cu medicamentele utilizate pentru a trata anxietatea și depresia, cum ar fi disfuncția sexuală și creșterea în greutate.

Se pare că aprobarea medicamentului s-a bazat pe rezultatele studiilor clinice de 8 săptămâni. Aceste studii randomizate, dublu-mascate, controlate cu placebo au inclus pacienți în ambulatoriu cu vârsta cuprinsă între 18 și 69 de ani care au îndeplinit criteriile pentru MDD. În studii, gepirone ER a depășit placebo.

„Studiat la peste 5.000 de pacienți, mecanismul unic al EXXUA de agonism țintit al receptorului unic de serotonină (5HT) 1a ameliorează simptomele depresive cu un profil acceptabil de efecte secundare”, a menționat comunicatul companiei farmaceutice.

Antidepresivul nu a avut efecte dăunătoare substanțiale asupra tensiunii arteriale, frecvenței cardiace sau funcției hepatice. Amețelile ușoare și greața au fost cele mai frecvente efecte adverse găsite în studiile clinice, de obicei de scurtă durată, asociate cu creșteri ale dozelor și care nu necesită întreruperea tratamentului.

MDD afectează milioane de persoane din SUA Una dintre cele mai frecvente boli mintale din Statele Unite este depresia semnificativă. Milioane de indivizi sunt afectați și poate influența în mod semnificativ viața de zi cu zi a unei persoane, relațiile și bunăstarea generală.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, MDD poate provoca deficiențe considerabile la anumite persoane, făcându-le dificil sau imposibil să se angajeze în activitățile zilnice.

Înainte de pandemia de COVID-19, peste 20 de milioane de adulți americani se confruntau anual cu o tulburare depresivă majoră, conform comunicatului.

„Aceste numere au crescut dramatic în timpul pandemiei, aproximativ 30% dintre adulții din SUA sau mai mult de 80 de milioane de americani care se confruntă cu simptome crescute de depresie”, a declarat Michael Pollack, directorul executiv al Alianței pentru Depresie și Sprijin Bipolar (DBSA).

Nevoia de noi opțiuni de tratament, în special cele cu noi mecanisme de acțiune, nu ar putea fi mai clară și mai urgentă pentru cei care trăiesc cu sau sunt afectați de tulburare depresivă majoră”, a concluzionat Pollack.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente