HomeHealthUn nou tratament medicinal pentru diabet

Un nou tratament medicinal pentru diabet

Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din California, Irvine, extractul din rădăcina plantei Rhodiola rosea (Rujă) s-a dovedit a fi promițător ca o opțiune non-farmaceutică sigură și eficientă pentru a ajuta la controlul diabetului de tip 2.

Această plantă a fost folosită în medicina tradițională de secole, iar acum se pare că ar putea ajuta la gestionarea uneia dintre cele mai comune boli din lume. Cercetătorii încă studiază modul în care funcționează această plantă și sunt necesare mai multe cercetări, dar acesta ar putea fi un nou tratament promițător pentru diabetul de tip 2.

Studiul publicat online în Scientific Reports a constatat că Rhodiola rosea a arătat o mare promisiune ca alternativă sigură și eficientă non-farmaceutică. În testele pe șoarecii care aveau diabet de tip 2, Rhodiola rosea a scăzut nivelul de zahăr din sânge, a îmbunătățit răspunsul la injecțiile cu insulină, a scăzut câțiva biomarkeri ai inflamației și a modulat compoziția bacteriilor din tractul gastrointestinal.

„Prevalența diabetului de tip 2 și costurile asociate cu sănătatea au crescut constant în ultimele decenii. Oamenii au folosit plante și produse naturale de mii de ani pentru a trata boli, iar studiul nostru arată că Rhodiola rosea este un bun candidat pentru investigații ulterioare”, a declarat autorul corespondent Dr. Mahtab Jafari, profesor de științe farmaceutice UCI. „Recomandările actuale de tratament includ modificări ale stilului de viață, precum și medicamente orale și intravenoase. Cu toate acestea, aceste medicamente au limitări sau efecte secundare semnificative, crescând nevoia de noi intervenții terapeutice.”

Pentru studiu, echipa de cercetători a folosit șoareci modificați genetic care au dezvoltat obezitate, glicemie crescută și rezistență la insulină, similar cu diabetul uman avansat de tip 2. Toți șoarecii au fost masculi și femele de vârste asemănătoare și au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele două grupuri: martor, care a primit apă, sau experimental, care a primit extract de Rhodiola rosea.

Descoperirile lor au arătat că Rhodiola rosea poate fi benefică pentru tratarea diabetului de tip 2. Acest lucru poate fi realizat printr-o schimbare a microbiomului care are ca rezultat creșterea integrității barierei intestinale și scăderea translocației moleculelor inflamatorii în circulația sanguină. Integritatea barierei intestinale afectează răspunsul la insulină și greutatea corporală, iar Rhodiola rosea poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului țesuturilor musculare, ficatului și insulinei produse de pancreas.

Următorul pas pentru cercetători este să efectueze un studiu de urmărire mai extins pe șoareci care au diabet indus de obezitate pentru a confirma aceste constatări. În viitor, cercetătorii speră să efectueze studii clinice pe pacienți umani cu diabet de tip 2.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente