Noul dispozitivul bionic folosește un algoritm pentru a calcula carbohidrații unei mese, apoi eliberează automat insulina, eliminând acestâ sarcină de la pacient.
Într-un studiu recent, un pancreas bionic care eliberează automat insulină s-a dovedit mai eficient decât pompele sau injecțiile în scăderea nivelului de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 1.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune gravă care face ca nivelul de glucoză sau zahăr al unei persoane să devină prea mare, deoarece pancreasul nu poate produce suficientă insulină, un hormon care ține sub control glicemia. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să își monitorizeze nivelul de glucoză și să ia insulină în fiecare zi.
Pancreasul bionic, un dispozitiv de dimensiunea unui card de credit numit iLet, monitorizează nivelurile unei persoane non-stop și furnizează automat insulină atunci când este nevoie printr-o canulă minusculă, un tub subțire introdus în corp. Se poartă constant, în general pe abdomen. Dispozitivul determină toate dozele de insulină în funcție de greutatea utilizatorului, iar utilizatorul nu îşi poate ajusta dozele.
O echipă a Școlii de Medicină din Harvard și-a prezentat concluziile din studiu, descris în New England Journal of Medicine, FDA, în speranța de a aduce produsul pe piață în SUA.
O echipă de la Universitatea din Boston și Spitalul General din Massachusetts a testat pentru prima dată pancreasul bionic în 2010 iar acesta este cel mai amplu studiu întreprins până acum.
Echipa de la Harvard, care lucrează şi cu alte universități, a oferit unui număr de 219 persoane cu diabet de tip 1 care au folosit insulină timp de cel puțin un an aceest dispozitiv bionic pentru pancreas timp de 13 săptămâni. Echipa a comparat nivelurile de zahăr din sânge cu cele ale altor 107 pesoane cu diabet care au folosit alte metode de administrare a insulinei, inclusiv injecție și pompe de insulină, în aceeași perioadă de timp.
Nivelurile de zahăr din sânge ale grupului cu pancreas bionic au scăzut de la 7,9% la 7,3%, în timp ce nivelurile grupului de îngrijire standard au rămas constante la 7,7%.
Asociația Americană de Diabet recomandă un obiectiv de mai puțin de 7,0%, dar acesta este îndeplinit doar de aproximativ 20% dintre persoanele cu diabet de tip 1, conform unui studiu din 2019.
Există și alte tipuri de pancreas artificial, dar de obicei îi solicită utilizatorului introducerea de informații înainte de a administra insulină, inclusiv cantitatea de carbohidrați pe care a consumat-o la ultima masă.
În schimb, iLet preia greutatea utilizatorului și tipul de masă pe care îl mănâncă, cum ar fi micul dejun, prânzul sau cina, adăugate de utilizator prin interfață și folosește un algoritm de învățare adaptiv pentru a furniza insulina automat.
Aceasta înseamnă că dacă nivelurile de glucoză ale persoanei sunt prea mari, sistemul se va ajusta pentru a furniza o doză mai mare de insulină, iar dacă nivelurile sunt prea scăzute, va elibera mai puțin.
Dispozitivul ar putea elimina nevoia unei persoane cu diabet de a calcula cantitatea de carbohidrați dintr-o masă, ceea ce reprezintă un beneficiu semnificativ, spune Duane Mellor, liderul pentru nutriție și medicină bazată pe dovezi la Aston Medical School, din Birmingham, Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.
„A fi capabil să scoți din ecuație numărul de carbohidrați este un avantaj foarte mare, deoarece este o povară”, spune el. „Pe de altă parte, trebuie să renunțe la controlul determinării dozei de insulină, ceea ce ar putea fi dificil pentru persoanele care au diabet de mult timp.” a mai adăugat Duane Mellor.
Scopul proiectului este de a avea un control bun al glicemiei, spune Steven Russell, Profesor de Medicină la Harvard Medical School, care a condus studiul.
„Există o mulțime de oameni care se luptă acum pentru că nu au instrumentele potrivite și cred că iLet i-ar putea ajuta pe mulți dintre ei să aibă un control mult mai bun al glucozei”, spune el.
„Acest lucru le va reduce riscul de complicații ale diabetului pe termen lung și, de asemenea, le va ușura viața.” a declarat Steven Russell.
Articol de Răzvan Lupu