HomeHealthMetabolismul influenţează sănătatea creierului

Metabolismul influenţează sănătatea creierului

La fiecare trei secunde, cineva din lume este diagnosticat cu demență. Și, deși nu există un remediu cunoscut, schimbările la nivelul creierului pot apărea cu ani înainte de diagnosticarea demenței. Acum, un prim studiu mondial de la Centrul Australian pentru Sănătate de Precizie al Universității din Australia de Sud a găsit o legătură între metabolism și demență, oferind informații valoroase despre această boală.

Analizând datele de la 26.239 de persoane din Biobank, Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că cei cu obezitate legată de stresul hepatic sau de inflamația și stresul renal, au avut cele mai mari modificări ale creierului.

Studiul a măsurat asocierile a șase profiluri metabolice diverse și 39 de markeri cardiometabolici cu măsurători RMN ale volumului creierului, ale leziunilor cerebrale și acumularea de fier, pentru a identifica factorii de risc timpurii pentru demență. Persoanele cu profiluri metabolice legate de obezitate au avut mai multe șanse de a avea profiluri RMN care arată un volum mai scăzut al hipocampului și a substanței cenușii, o agravare a leziunilor cerebrale și o acumulare mai mare de fier.

Cercetătorul UniSA, Dr. Amanda Lumsden, spune că cercetarea aduce un grad de înțelegere mai mare a sănătății creierului.„Demența este o boală debilitantă care afectează mai mult de 55 de milioane de oameni din întreaga lume” spune Dr. Lumsden.

Înțelegerea factorilor metabolici și a profilurilor asociate cu modificările creierului legate de demență poate ajuta la identificarea timpurie a factorilor de risc pentru demență” a mai adăugat cercetătoarea.

În această cercetare, am descoperit că modelele de neuroimagistică adverse au fost mai răspândite în rândul persoanelor care aveau tipuri metabolice legate de obezitate.Acești oameni au avut, de asemenea, cea mai mare rată metabolică bazală (BMR rată care arată de câtă energie are nevoie corpul tău atunci când se odihnește pentru a-și susține funcțiile de bază)  dar în mod curios, BMR părea să contribuie la markeri negativi ai creierului, peste efectele obezității.” mai declară Dr. Lumsden.

„Acest studiu indică faptul că profilurile metabolice sunt asociate cu aspecte ale sănătății creierului. De asemenea, am găsit asocieri cu mulți biomarkeri individuali care pot oferi indicii asupra proceselor care duc la demență”, a declarat profesorul şi investigatoru principal Elina Hyppönen de la UniSA.

Corpul uman este complex și acum este nevoie de mai multă muncă pentru a afla exact de ce și cum apar aceste asociații.” mai spune ea.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente