HomeHealthUn protocol de stimulare ce alungă depresia

Un protocol de stimulare ce alungă depresia

Depresia rezistentă la tratament este depresia care nu răspundă la cel puțin 2 scheme de tratament cu medicație anti-depresivă, iar aproximativ 30% din persoanele diagnosticate cu depresie pot fi încadrate ca fiind rezistente la tratament. Pentru aceste persoane, opțiunile rămase sunt limitate.

Cazul unei femei de 59 de ani, Emma, înrolată într-un studiu din cadrul Standford Stimulation Lab, ne informează în legătură cu un tratament alternativ medicației.

În urmă cu 3 ani, psihiatrul Emmei i-a prezentat alternativa – TMS – sau stimularea magnetică transcraniană. Studiul începe cu o scanare de tip rezonanță magnetică nucleară. Prin RMN se determină cu precizie locația viitoarei stimulări. Emma, timp de 10 minute, oră de oră, 10 ore pe zi, în decursul a cinci zile, a stat pe un scaun cu un câmp magnetic stimulându-i-se creierul.

Pacienta a primit sub protocolul studiului, o metodă de TMS repetitiv, o stimulare ce transmite în mod repetat pulsuri magnetice (repetitive transcranial magnetic stimulation), numită în studiu Terapia prin neuromodulare Standford. Ce este nou la acest protocol, față de protocoalele obișnuite de rTMS este dozajul crescut și folosirea RMN-ului pentru determinarea locației de stimulare.

Există un protocol de stimulare magnetică transcraniană aprobat de Food and Drug Administration ce se folosește în cazuri speciale, însă noua versiune, conform rezultatelor studiului este de opt ori mai eficientă și mai rapidă decât cel existent.

După determinarea locației, pacientul se așază pe un scaun și i se amplasează o bobină deasupra capului. Bobina crează un câmp magnetic care trimite impulsuri electrice prin craniul pacientului. La nivel local, impulsurile se pot simți precum un gâdilat sau furnicături. Emma menționează că pentru ea, stimularea s-a simțit ca o ciocănitoare care îi atingea capul cu ciocul.

Protocolul de stimulare țintește cortexul prefrontal. Acesta este o parte a creierului implicată în planificare și controlul emoțiilor. „Aceasta este o zonă despre care se crede că prezintă activitate redusă în pacienții cu depresie”, spune Nolan William, psihiatru și cercetător rTMS la Standford. „Transmitem un semnal unui sistem nu doar pentru a se activa, dar și pentru a rămâne activ.”, adaugă el.

Stimularea cortexului prefrontal ajută, în paralel, și la reducerea activității neuronale în alte zone ale creierului precum cele care stimulează frica și anxietatea. Mai exact, imulsurile electrice au dublă acțiune (1) pe de-o parte cresc activitatea neuroală într-o zonă cerebrală care nu funcționează la paramentrii doriți și (2) pe de altă parte, scad activitatea neuronală în zonele hiperactive, efectul general fiind unul mai degrabă difuz.

Studiul, publicat în revista de specialitate The American Journal of Psychiatry, sugerează că rezultatele sunt impresionante și că 80% din pacienții din grupul care a primit tratament a intrat în remisie, în timp ce doar 13 % din pacienții din grupul placebo nu mai prezentau simptome. Acest lucru dovedește eficacitatea terapiei pentru mai bine de jumatate din pacienti, aceștia ne mai având simptome la o lună post-protocol.

Pentru grupa de control, sau placebo, cercetătorii au deghizat bobina și au mimat tratamentul real. Atât cercetătorii cât și pacienții au fost orbi în vederea tipului de tratament administrat, practic studiul fiind un studiu dublu-orb.

Motivul pentru care în studiu au fost înrolați doar 29 de pacienți în total este unul comun. De cele mai multe ori, când rezultatele sunt eficiente, studiul se oprește înainte de termen.  Este considerată lipsită de etică continuarea adminisitrării unui tratament placebo, când analiza statistică preliminară dovedește clar că tratamentul este mai bun ca placebo.

Cât despre efectele adverse, parte din pacienți au declarat ușoare dureri de cap. Bineînteles, studii cu privire la durabilitatea recuperărării și mai ales dacă aceasta este stabilă în timp, sunt încă necesare. Însă, un lucru este cert – pacienții nu mai prezentau simptome de depresie după doar 5 zile, după decade de luptă cu simptomele sfâșietoare. Cel puțin pentru Emma, femeia ce a primit tratamentul în urmă cu trei ani de zile, rezultatele se mențin și astăzi. În urma unei conversații telefonice, ea spune că există zile mai bune și zile mai puțin bune, însă persoana ei, cea care se confruntă cu diferitele situații de viață, este cu totul diferită.

Cercetătorii speră că până la sfârșitul anului noul protocol de stimulare magnetică transcraniană repetitivă să primească aprobare FDA. Tehnologia este licențiată în cadrul Magnus Medical, un start-up ce speră să o poate comercializa curând. Totodată, cercetătorul principal din cadrul universității Standford menționează faptul că este optimist în legătură cu această tehnologie, deoarece durează mai puțin de o săptâmână, devenind astfel mult mai puțin costisitoare decât protocolul rTMS ce este deja autorizat de FDA, care durează 6 săptămâni.

Cerceătorii vor să studieze în continuare eficacitatea noului protocol și pentru alte afecțiuni precum adicția sau traumatismele craniene. Aceștia cred că se află la marginea unei schimbări în paradigma tratamentului psihiatric, unde vor suplimenta medicația și terapia psihologică cu un nou model de tratament.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente