HomeHealthUn tratament pentru herpes ar putea fi folosit și în tratarea sclerozei...

Un tratament pentru herpes ar putea fi folosit și în tratarea sclerozei multiple

Cercetătorii de la Atara Biotherapeutics au efectuat un studiu clinic de fază I care vizează testarea unui medicament împotriva herpesului, ce se dorește a fi folosit și ca tratament pentru scleroza multiplă.

Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos central în care sistemul imunitar ajunge să atace teaca ce acoperă și protejează celulele nervoase, în timp ce herspesul sau Ebstein-Barr Virus este un virus răspândit, fiind una dintre cele mai frecvente infecții la om. Numeroși oameni de știință au asociat acest virus cu mai multe boli autoimune, cum ar fi sindromul de oboseală cronică, encefalomielita și posibil scleroza multiplă. Mai multe cercetări au arătat că virusul intră  într-o stare latentă după atacul sistemului imunitar, pentru a-și face prezența simțită mai târziu, provocând probleme greu de izolat.

Studiul a implicat 24 de voluntari, fiecare dintre ei având o formă progresivă de scleroză multiplă. 20 dintre ei au văzut îmbunătățiri sau stabilitatea simptomelor. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că niciunul dintre voluntari nu a avut efecte secundare adverse. Scanările creierului voluntarilor au indicat semne de inversare a daunelor unde avea loc remielinizarea.

În cazul în care prezența virusului declanșează sistemul imunitar al unor oameni să-și atace propria mielină, îndepărtarea infecției ar putea ajuta la tratarea simptomelor sclerozei multiple. Această idee a fost testată pentru prima dată în urmă cu aproape un deceniu, prin transferul celulelor imune care vizează herpesul la un pacient în vârstă de 42 de ani la momentul acela.

Încurajați de rezultatele experimentului, cercetătorii din Australia au efectuat un studiu mai amplu pe 10 pacienți în anul 2018, luând celulele T ale pacienților și programându-le să vâneze celule încărcate cu virus. Având în vedere că 7 din 10 pacienți arată semne de îmbunătățire, a fost necesar un studiu clinic mai mare și mai riguros pentru a pune cu adevărat conceptul la încercare.

În loc să folosească celulele proprii ale pacienților, studiul derulat de cercetătorii de la Atara Biotherapeutics s-a bazat pe celulele albe din sânge de la donatori special selectați, în speranța că ar putea oferi un sistem de livrare mai rapid.

Noul medicament poartă denumirea ATA188 și cercetătorii speră că terapia le va oferi pacienților cu scleroză multiplă șansa de a rămâne la curent cu infecția cu EBV și astfel, își vor îmbunătăți simptomele. De asemenea, „modelul donatorului” ar putea fi ușor extins pentru a ajunge la un număr mai mare de oameni și o diversitate mai mare de pacienți.

Concluziile echipei au fost prezentate recent la o întâlnire a investitorilor la sfârșitul anului trecut. Ei au susținut că dintre cei 18 pacienți care au acceptat să participe la o perioadă mai extinsă de colectare a datelor, 9 au raportat o îmbunătățire susținută a dizabilității lor pe parcursul unui an sau mai mult.

Cercetătorii recunosc faptul că este încă nevoie de multe teste, grupul de voluntari fiind unul restrâns și neexistând un grup de control. Aceștia susțin însă că rezultatele lor sunt totuși semnificative și intenționează să efectueze un studiu de fază II în viitorul apropiat.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente