Într-un mod ironic, cercetătorii tocmai au descoperit că o boală care dăunează țesuturilor are cumva potențialul de a regenera ficatul mamiferelor.
Lepra, una dintre cele mai vechi și mai durabile boli ale omenirii, este cauzată de două bacterii parazitare, Mycobacterium leprae sau Mycobacterium lepromatosis. Acești microbi dăunează pielii, nervilor și altor țesuturi în timpul infecției.
Spre deosebire de stigmatul care o înconjoară, lepra nu este foarte contagioasă. Se răspândește prin contact repetat și excesiv cu mucusul unei persoane infectate; cu toate acestea, 95 % dintre cei expuși la bacterii nu ajung să sufere de boală și poate fi vindecată cu un cocktail de medicamente moderne.
Aceste bacterii parazitare apar în mod natural la tatu (Dasypus novemcinctus – animale cu carapace asemănătoare furnicarilor), iar studiind interacțiunea dintre microbi și gazda sa, cercetătorii au observat că parazitul are o capacitate neașteptată de reprograma celulele.
Samuel Hess, cercetător medical de la Universitatea din Edinburgh și colegii săi au infectat 45 de animale cu M. leprae, dintre care 13 au rezistat infecției, iar apoi au comparat ficatul infectat cu un grup de 12 animale care nu au fost infectate.
În mod uimitor, animalele infectate au dezvoltat mai mult ficat – organele lor au devenit perfect supradimensionate. Organele au rămas normale din punct de vedere funcțional, cu toate tipurile potrivite de țesut, dar inclusiv sângele și sistemele biliare au fost mărite proporțional.
« Dacă putem identifica modul în care bacteriile dezvoltă ficatul ca organ funcțional fără a provoca efecte adverse la animalele vii, putem fi capabili să transpunem aceste cunoștințe pentru a dezvolta intervenții terapeutice mai sigure, pentru a întineri ficatul îmbătrânit și pentru a regenera țesuturile deteriorate”, a explicat Anura Rambukkana, un biolog celular la Universitatea din Edinburgh.
Se pare că de-a lungul istoriei evoluției, bacteriile au învățat să se regenereze și să crească numărul de celule. Deși detaliile sunt neclare, M. leprae pare să reprogrameze celulele hepatice adulte, hepatocitele, transformându-le într-o stare asemănătoare celulelor stem, permițând oricărui țesut hepatic suplimentar să se dezvolte corespunzător din ele.
Membrii echipei de cercetare au demonstrat anterior că lepra ar putea face ceva similar cu celulele de susținere a nervilor, numite celule Schwann, reprogramându-le într-o stare celulară mai tânără, care poate produce o varietate mai mare de tipuri de celule.
În cel mai recent studiu efectuat la animale, acest lucru a dus la un ficat supradimensionat perfect sănătos, fără semne de cicatrici, îmbătrânire, fibroză sau tumoră.
« Astfel, urmărirea de către medicina regenerativă a unui organ funcțional „crescut la comandă” nu este teoretică, ci are un precedent natural”, a spus Hess și colegii săi.
În timp ce ficatul uman are capacitatea de a se regenera cel puțin parțial – singurul organ intern care poate face acest lucru – el acumulează leziuni inflamatorii în timp, lăsând milioane de oameni să moară din cauza bolii hepatice cronice în fiecare an.
Înțelegerea modului în care paraziții leprei regenerează țesutul hepatic ne poate oferi într-o zi puterea de a valorifica și această abilitate.
„Deși neașteptat și neconvențional, acest model evolutiv rafinat in vivo (în interiorul corpului) poate avansa înțelegerea noastră asupra mașinilor regenerative native”, a concluzionat echipa în lucrarea sa.
Această cercetare a fost publicată în Cell Reports Medicine.
Sursa foto: https://phil.cdc.gov/Details.aspx?pid=21432