HomeHealthVaccin împotriva celulelor zombie

Vaccin împotriva celulelor zombie

Un grup de oameni de știință din Japonia a dezvoltat un vaccin pentru a viza așa-numitele celule zombie care se înmulțesc în timp și dăunează celulelor sănătoase. Este crezut faptul că aceste celule sunt responsabile pentru o serie de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă.

Cercetarea, publicată recent în versiunea online a revistei Nature Aging, a constatat o reducere a numărului de celule zombie (cunoscute clinic sub numele de celule senescente) la șoarecii cărora li s-a administrat vaccinul. Efectul a fost observat și în zonele corpului care au fost afectate de rigidizarea arterelor.

Celulele senescente sunt cunoscute în mod popular sub numele de celule zombie, deoarece acestea nu se divizează în timp ca celulele normale, dar nici nu mor. Încep ca celule normale, însă după ce sunt supuse unui eveniment cu un nivel înalt de stres – cum ar fi deteriorarea ADN-ului lor sau infectarea cu un virus – acestea intră într-o stare de animație suspendată, în loc să moară. Odată cu acumularea acestora în corp, celulele bolnave le atacă pe cele sănătoase, eliberând chimicale care provoacă inflamațiile. Astfel, cu timpul, aceste celule zombie grăbesc procesul de îmbătrânire al corpului și sunt responsabile pentru dezvoltarea multor afectiunți, printre care și diabetul, boala Alzheimer, probleme de rinichi sau arterioscleroză.

Pe parcursul ultimilor ani, o serie de studii realizate pe șoareci au testat medicamente numite senolitice, menite să omoare aceste celule zombie. Însă echipa japoneză, care a inclus cercetători de la universități din întreaga țară, a identificat o proteină găsită în celulele senescente la oameni și șoareci și a sintetizat un vaccin bazat pe un aminoacid care ajută la formarea proteinei. Acest vaccin pe bază de peptide permite organismului să creeze anticorpi care se pot atașa de celulele senescente, putând fi apoi îndepărtate de celulele albe din sânge care aderă la anticorpi. Potrivit autorului studiului, Tohru Minamino, vaccinul poate fi „aplicat în tratamentul rigidizării arteriale, diabetului și altor boli legate de îmbătrânire”.

După ce a fost administrat cobailor, vaccinul s-a dovedit a fi eficient în ceea ce privește reducerea acumulării de celule senescente, dar și a micșorării treptate a zonei afectate de boală. De asemenea, a fost descoperit faptul că atunci când șoarecii mai în vârstă au fost injectați, procesul de îmbătrânire și de slăbire al organismului a fost încetinit, spre deosebire de șoarecii care nu au primit vaccinul.

Două avantaje ale acestui vaccin sunt că numărul efectelor secundare ar fi unul scăzut, dar eficacitate are o durată mai lungă decât la senoliticele existente.

Traducere și adaptare: Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente