Zona zoster, afecțiunea dureroasă asemănătoare erupției cutanate, cunoscută și sub numele de herpes zoster, pare să mărească, de asemenea, riscul pe termen lung al pacientului de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital spun că acest risc poate dura 12 sau mai mulți ani după un focar de zonă zoster.
Zona zoster este cauzată de virusul varicelei zoster, la fel ca varicela. Până la vârsta de 50 de ani, majoritatea oamenilor din SUA contractează varicela, expunându-i ulterior la un risc mai mare de a dezvolta zona zoster. Boala se prezintă ca o erupție cutanată dureroasă care poate apărea oriunde pe corp sau pe cap. Aproximativ una din trei persoane va dezvolta zona zoster, probabil odată cu vârsta, afecțiunea apărând în general la persoanele cu un sistem imunitar slăbit legat de boli sau de utilizarea diferitelor medicamente.
Având în vedere prevalența infecției, oamenii de știință se întrec pentru a îmbunătăți măsurile preventive de îngrijire a sănătății.
„Având în vedere numărul tot mai mare de americani expuși riscului de a dezvolta această boală dureroasă, vaccinarea împotriva zoster ar putea oferi o oportunitate valoroasă de a reduce povara zosterului și de a reduce riscul de complicații cardiovasculare ulterioare”, spune autorul principal. Sharon Curhan, medic și epidemiolog în Divizia Channing de Medicină de Rețea de la Brigham and Women’s Hospital, într-un comunicat de presă.
Cel mai frecvent, o infecție cu zona zoster duce la nevralgie postherpetică – o durere arzătoare care persistă chiar și după ce erupția zoster dispare. Mai mult, dovezile continuă să demonstreze că reactivarea virusului poate duce la complicații și mai grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala coronariană. Virusul a fost găsit atât în vasele de sânge mari, cât și în cele mici, ceea ce poate duce la modificări cronice ale sistemului vascular și inflamație, care pot crește riscul unei persoane de blocare a vaselor de sânge și de restricție a fluxului sanguin.
Pentru a examina acest lucru, anchetatorii au efectuat o revizuire prospectiva, longitudinala, incluzand peste 200.000 de barbati si femei din trei studii mari de cohortă. Echipa a colectat date despre zona zoster, accident vascular cerebral și boli coronariene prin chestionare la fiecare doi ani, confirmând diagnosticele cu fișele medicale ale fiecărei persoane.
Niciunul dintre participanți nu a avut antecedente de accident vascular cerebral sau boală coronariană. Cercetătorii au urmărit participanții timp de până la 16 ani, examinând dacă există un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral sau de a dezvolta boli de inimă după un focar de zona zoster.
Rezultatele arată că persoanele cu zona zoster aveau anterior un risc pe termen lung cu 30% mia ridicat de a avea un eveniment cardiovascular major în comparație cu cei care nu au avut zona zoster. Acest risc a durat 12 sau mai mulți ani.
„Descoperirile noastre sugerează că există implicații pe termen lung ale zosterului și subliniază importanța eforturilor de prevenire a sănătății publice”, spune Curhan.
Cercetătorii menționează că o limitare cheie a activității lor este că o mare parte din aceasta a fost finalizată înainte ca vaccinul zoster să devină disponibil pe scară largă. Chiar și după ce a făcut-o, ei spun că nu mulți pacienți au optat pentru vaccin. Prin urmare, echipa nu a fost capabilă să ia în considerare modul în care starea vaccinării a afectat legătura dintre zona zoster și bolile cardiovasculare. În viitor, Curhan și echipa speră să studieze în continuare această relație.
Articol de Izabela Constantin