HomeHealthBoala Lyme este în creștere, dar ar putea exista speranță într-un nou...

Boala Lyme este în creștere, dar ar putea exista speranță într-un nou vaccin

Valneva (un producător francez de vaccinuri) și Pfizer au declarat în urma unui studiu de siguranță privind faza 2, că vaccinul candidat al companiilor pentru boala Lyme a produs imunitate de durată.

Testul din faza 2 a fost finalizat în aprilie, iar șase luni mai târziu, companiile au verificat nivelurile de anticorpi ale copiilor și adulților care au primit fie două sau trei doze de vaccin. Companiile au descoperit că nivelurile de anticorpi au rămas mai ridicate în grupul cu trei doze, comparativ cu grupul cu două doze.

Deși aceste niveluri de anticorpi au scăzut în timp, ele au indicat un anumit nivel de protecție de durată împotriva bolii Lyme. Producătorii nu au raportat efecte secundare grave sau probleme de siguranță și sunt acum la mijlocul studiilor clinice din faza 3.

Boala Lyme este o boală bacteriană răspândită prin mușcături de căpușe. Simptomul caracteristic este o erupție cutanată jurul zonei mușcate, dar simptomele pot include și febră, frisoane, dureri articulare și dureri de cap.

Dacă nu este tratată rapid, poate provoca cardită (inflamația inimii) sau artrită. Unii oameni pot continua să aibă simptome pentru o lungă perioadă de timp după tratament, o afecțiune numită sindrom de boală Lyme post-tratament.

Boala Lyme este în creștere

Boala Lyme a devenit mult mai îngrijorătoare începând cu anul 2002. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), aproximativ 30.000 de cazuri sunt raportate în fiecare an, deși agenția spune că acest lucru este probabil mai mic decât numărul real de cazuri.

În anul 2022, un studiu a estimat că 15% din populația globală a contractat boala Lyme la un moment dat în viață. Criza climatică extinde gama de căpușe purtătoare de boli, deoarece temperaturile mai calde pot accelera ciclul de viață al căpușelor și pot face iernile mai capabile să supraviețuiască.

Un vaccin Lyme a fost scos de pe piață acum 20 de ani

A existat deja un vaccin aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru boala Lyme. GSK (numit atunci SmithKline Beecham) a realizat un vaccin împotriva Lyme care a fost aprobat de FDA în anul 1998. Numit Lymerix, după trei doze, și-a demonstrat eficiența în prevenirea Lyme într-o proporție de 75%. Dar la acel moment, CDC recomanda rareori vaccinul, deoarece boala era văzută ca fiind ușor de tratat în stadii incipiente. În plus, pacienții au fost reticenți în a face acest vaccin din cauza programului de dozare incomod și în plus, nu a fost aprobat pentru copii, deoarece nu fusese testat pe acest segment de populație.

A fost scos de pe piață în anul 2002, după ce pacienții au declarat că a provocat reacții adverse severe, cum ar fi artrita. CDC și FDA nu au găsit dovezi că vaccinul provoacă aceste reacții, dar vânzările au scăzut atât de dramatic încât GSK l-a retras  de pe piață.

Valneva și Pfizer speră că noul vaccin Lyme să aibă o mai bună primire în cadrul publicului. Dacă rezultatele studiului din faza 3 sunt pozitive, companiile își propun să obțină aprobarea FDA pentru vaccin în anul 2025.

Sursa foto: Getty Images

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente