HomeHealth3 metode eficiente pentru a-ți menține creierul sănătos

3 metode eficiente pentru a-ți menține creierul sănătos

Fără îndoială, creierul este cel mai important organ din corpul nostru. Nu numai că ne controlează și ne coordonează acțiunile, dar ne permite să gândim, să simțim, să ne formăm amintiri și ne modelează personalitățile.

Profesorul James Goodwin, neurolog și autorul cărții Supercharge Your Brain: How To Maintain A Healthy Brain Throughout Your Life, ne spune care sunt modalitățile de a ne menține creierul sănătos:

  1. Integrează mișcarea în rutina ta zilnică.

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice întineresc creierul. Acesta produce o substanță chimică care stimulează celule noi, iar 30 de minute pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, la o intensitate moderată, sunt tot ce ai nevoie pentru a te bucura de aceste beneficii , spune Goodwin.

Poate să fie vorba de mersul rapid sau joggingul moderat, dar cheia este să te asiguri că activitatea aleasă crește suficient de mult ritmul cardiac, pentru a-ți pompa sângele. “Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât efectul este mai bun – dar poți distruge complet efectele acelui exercițiu stând jos mai mult de opt ore pe zi. Cu cât stăm mai mult, cu atât îmbătrânim mai repede, așa că ridică-te de pe scaun la fiecare 20 de minute”, ne atrage atenția  Goodwin în cartea lui.

  1. Socializează cu ceilalți.

„Oamenii nu ar fi supraviețuit niciodată dacă am fi fost animale solitare. Am supraviețuit pentru că eram în grupuri și peste 1,5 milioane de ani de structură socială au cimentat asta în creier. Sănătatea creierului nostru este foarte dependentă de această interacțiune socială”, scrie Goodwin.

El susține că singurătatea este la fel de dăunătoare pentru sănătatea noastră ca 15 țigări pe zi sau o sticlă de vodcă, iar că cei care sunt în mod constant singuri, au șanse cu 50% mai mari de a muri mai repede decât ceilalți. Goodwin subliniază că senzația de singurătate este destul de naturală. Este ca o foame sau sete – creierul ne spune că trebuie să căutăm o companie, în același mod în care foamea ne spune că trebuie să mâncăm.

  1. Hrănește-te corespunzător.

Goodwin recomandă ca alimentație noastră să conțină vitamina B12, vitamina D, magneziu, zinc și omega trei, acestea 5 fiind esențiale pentru sănătatea creierului nostru. Pe lângă consumul unei diete variate, cu o mulțime de plante și alimente integrale, Goodwin recomandă câteva produse de bază printre care semințele de in și spanacul, pline de Omega 3.

El folosește exemplul locuitorilor din insula Okinawan (Japonia), una dintre cele cinci zone norocoase ale lumii în care oamenii sunt cei mai longevivi. Ei trăiesc conform conceptului uchi gusui, care se poate traduce prin „lasă mâncarea să fie medicamentul tău”. Dieta tradițională din Okinawa este bogată din punct de vedere nutrițional, dar săracă în calorii, iar asta este ideal. Cartofii dulci, pepenele galben, alimentele marine bogate în carotenoizi, cum ar fi algele marine, legumele cu frunze verzi și fructele sunt în meniul lor zilnic, întrucât au proprietăți  anti-îmbătrânire, reduc inflamația și stresul oxidativ.

Nu în cele din urmă, îngrijirea creierului trebuie să fie consecventă. „Întotdeauna spun că nu este ceea ce faci într-o singură zi, ci lucrurile pe care le faci în fiecare zi. Nu poți să faci un plan de doar 12 săptămâni când vine vorba de creierul tău, trebuie să fie un mod de viață.” concluzionează Goodwin.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente