HomeGourmetBeneficiile consumului de ouă

Beneficiile consumului de ouă

Consumul de până la un ou pe zi poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă, potrivit unui nou studiu.

Știm că ouăle sunt o sursă bogată de colesterol alimentar, dar conțin și o varietate de nutrienți esențiali. Există dovezi contradictorii cu privire la dezbaterea legată de consumul de ouă și beneficiile sau dezavantajele pe care le-ar aduce sănătății inimii.

Un studiu publicat în jurnalul Heart, care a inclus aproximativ jumătate de milion de adulți din China, a constatat că cei care au mâncat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au un risc substanțial mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral decât cei care au mâncat ouă mai rar. Studiul a constatat că consumul moderat de ouă poate crește cantitatea de metaboliți sănătoși pentru inima din sânge.

Autorul principal Lang Pan și echipa au selectat 4.778 de participanți de la China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 aveau boli cardiovasculare și 1.377 nu. Ei au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară vizată pentru a măsura 225 de metaboliți din probele de plasmă prelevate din sângele participanților. Dintre acești metaboliți, au fost identificați 24 care au fost asociați cu nivelurile auto-raportate de consum de ouă.

Analizele au arătat că persoanele care au mâncat o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai mari ale unei proteine ​​​​în sânge numită apolipoproteină A1 – un bloc de construcție al lipoproteinei de înaltă densitate (HDL), cunoscută și sub denumirea de „lipoproteină bună”. Acești indivizi aveau în special molecule HDL mai mari în sânge, care ajută la curățarea colesterolului din vasele de sânge și protejează astfel împotriva blocajelor care pot duce la atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Cercetătorii au identificat în continuare 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă. Ei au descoperit că participanții care au mâncat mai puține ouă au avut niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai mari de dăunători în sânge, în comparație cu cei care au mâncat ouă mai des.

„Rezultatele noastre oferă o explicație potențială a modului în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă”, a spus autorul Canqing Yu, profesor asociat la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică, Universitatea Peking. „Sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile cauzale pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare”, a adăugat acesta.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente