HomeLifestyle3 metode științifice de a spori bucuria vacanței de vară

3 metode științifice de a spori bucuria vacanței de vară

După o perioadă foarte încărcată și stresantă (sub presiunea pandemiei, conflictelor globale recente ori perturbare economică), cu toții ne simțim epuizați. Iar sănătatea și starea noastră de bine depind de capacitatea noastră de a ne deconecta de la stresul de zi cu zi și de a ne reîncărca bateriile.

Din fericire, vacanța de vară a sosit și ne putem bucura de ea.

Iată 3 recomandări care să te ajute să ai parte de  vacanță semnificativă și reconfortantă, indiferent de bugetul sau timpul tău.

  1. Recunoaște valoarea unei vacanțe.

Unora dintre noi ne e greu să ne luăm vacanțe. Și asta pentru că trăim într-o cultură obsedată de muncă, iar vacanța poate fi văzută ca o pierdere de timp.

Însă, cercetările arată că vacanțele sunt esențiale pentru mintea, corpul și sufletul nostru. Ele îmbunătățesc sănătatea mentală și fizică, stimulează performanța la locul de muncă , creativitatea și chiar întăresc relațiile sociale. Nu în ultimul rând, oamenii care merg în vacanță tind să fie mai fericiți și mai mulțumiți de viața lor.

Pentru a te bucura de aceste beneficii, vacanțele nu trebuie să fie prelungite sau costisitoare. O serie de studii au arătat că oamenii care privesc weekendul ca pe o mică vacanță sunt mai fericiți, mai prezenți și mulțumiți atunci când se întorc la serviciu în ziua de luni.

2. Ia o adevărată „pauză” din viața ta.

Vacanțele sunt benefice deoarece oferă o pauză semnificativă din viața noastră de zi cu zi. Sunt o modalitate  de a ne schimba rutinele zilnice și de a apăsa butonul de resetare.

Vacanțele ne ajută, de asemenea, să ne refacem și să ne reîncărcăm. Așa cum alergătorii de maraton au nevoie de zile de recuperare pentru a-și odihni corpul, și noi trebuie să ne reîncărcăm din cauza pierderilor fizice și psihologice pe care le suportăm zilnic.

Pentru a-ți lua cu adevărat o pauză, fă tot ce este necesar pentru a te deconecta complet de stresul de la serviciu și de acasă: dezactivează notificările de la e-mailul de la job, intră cât mai rar pe rețelele de socializare și lasă la cină telefonul în cameră.

3. Alege vacanța cea mai potrivită pentru tine.

O vacanță bună este una care ne face fericiți. Dar ceea ce ne face fericiți este diferit pentru fiecare.

Unii oameni obțin fericirea din experiențe semnificative, care îți îmbogățesc viața într-un fel. Alții obțin fericirea din experiențe plăcute, relaxante,care te fac să te simți bine în momentul de față.

Așadar, întreabă-te:

De ce ai nevoie cel mai mult de o pauză?

a. Ai nevoie de o pauză de la plictiseală și monotonie în munca de zi cu zi sau în ritmul familiei?

Dacă da, atunci, planifică o vacanță care acordă prioritate noutății, entuziasmului și aventurii.

b. Ai nevoie de o pauză de la presiune, stres și anxietate din cauza intensității vieții tale de la muncă sau de acasă?

Atunci, planifică o vacanță care acordă prioritate odihnei, recuperării și relaxării.

Prin integrarea acestor recomandări, te vei bucura de benefiicile vacanței de vară, îi vei permite minții și corpului să se reîncarce și vei fi odihnit atunci când vei reveni la muncă.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente