HomeEditorialAceasta este prima plantă care trebuie cultivată pe Marte, arată un nou...

Aceasta este prima plantă care trebuie cultivată pe Marte, arată un nou studiu

Lucerna, supranumită „regina plantelor furajere”, ar putea crește la fel de sănătos ca pe Pământ și poate fi folosită ca îngrășământ pe Planeta Roșie.

Odată ce vor fi depășite toate provocările implicate în ajungerea pe Marte, va trebui să ne dăm seama cum să facem viața sustenabilă acolo – iar cultivarea și creșterea culturilor va fi o parte importantă a acestui proces.

Numai că nu este atât de simplu. Pe Marte nu numai că nisipul și praful sunt lipsite de materie organică și microbi utili, dar sunt și pline de săruri și minerale care fac ca majoritatea plantelor să se lupte pentru supraviețuire.

Conținutul scăzut de nutrienți al solului marțian și salinitatea ridicată a apei îl fac nepotrivit pentru propagarea cultivării pe Marte”, scriu cercetătorii inclusiv de la Iowa State University din SUA în lucrarea lor publicată. Prin urmare, este esențial să se dezvolte strategii pentru a îmbunătăți conținutul de nutrienți din solul de pe Marte și pentru a desaliniza apa sărată, pentru misiuni pe termen lung.

Opțiuni promițătoare pentru misiuni viitoare

Acum însă, un nou studiu vine cu o nouă perspectivă: plantele de lucernă.  Plantele de lucernă, o cultură furajeră importantă cultivată în multe părți ale lumii, pot supraviețui în sol vulcanic dur, cum ar fi cel care acoperă Planeta Roșie și ar putea fi folosite ca îngrășământ pentru a cultiva alimente precum napi și ridichi pe Marte.

Cercetătorii au făcut o simulare cât mai exactă a solului de pe Marte și au testat diferite semințe în el. Au descoperit că lucerna a putut să crească la fel de sănătos ca și în solul pământesc, fără îngrășământ suplimentar. Ulterior, au folosit lucerna ca îngrășământ și au putut apoi să cultive cu succes napi, ridichi și salată verde pe pământul simulat al Planetei Roșii. Aceste trei plante, au spus oamenii de știință, necesită foarte puțină întreținere și pot crește rapid cu ajutorul apei proaspete.

Există totuși o provocare: este nevoie și de apă dulce. Pe baza unor experimente suplimentare, echipa crede că apa sărată disponibilă pe Marte ar putea fi tratată cu un tip de bacterii marine și apoi filtrată prin roca vulcanică pentru a produce apa proaspătă necesară creșterii culturilor.

În timp ce în studii ulterioare, cercetătorii speră să evalueze cât de utilă poate fi lucerna ca îngrășământ pentru cultivarea altor culturi, nu este clar în ce măsură solul marțian simulat este similar cu cel real. Oamenii de știință au spus că solul simulat nu avea cantități de săruri perclorat toxice prezente în mod natural pe Marte. Ei au spus că această substanță chimică ar trebui să fie îndepărtată din solul de pe Planeta Roșie folosind apă desalinizată, înainte de a fi folosită pentru cultivarea culturilor.

Cu toate acestea, experimentele prezentate în acest studiu oferă oamenilor de știință și astronauților opțiuni promițătoare de explorat.

Cultivarea lucernă pe Marte pentru a fi folosită ca îngrășământ ar costa cu siguranță mai puțin decât transportul de frigidere mari cu alimente pe milioane de kilometri către planeta roșie – și nu este singura sursă de nutrienți pe care am putea-o produce departe de Pământ.

Acest studiu înseamnă că, pe termen lung, este posibilă tratarea resurselor de sol și apă pentru agricultura pe Marte pentru a sprijini misiunile umane și așezările permanente”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în PLOS One.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente