HomeGourmetCe este mai sănătos, un cornet cu înghețată sau un covrig cu...

Ce este mai sănătos, un cornet cu înghețată sau un covrig cu cereale?

Potrivit unui nou studiu realizat de Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Universitatea Tufts, un cornet cu înghețată de ciocolată și nuci este de aproape două ori mai sănătos decât un covrig cu cereale și stafide.

Cercetătorii au dezvoltat un sistem denumit Food Compass, pentru a clasifica produsele alimentare, pe o scală de la 1 la 100, unu fiind „cel mai puțin sănătos” și 100 fiind „cel mai sănătos”. Sistemul Food Compass a fost creat prin compararea datelor naționale privind 8.032 de alimente și băuturi cumpărate în mare parte în SUA. Alimentele au fost împărțite în diferite categorii (băuturi, cereale, fructe, lactate, ouă, carne, produse sărate și deserturi) și au fost evaluate pe baza a 54 de criterii (ingredientele, aditivii, metoda de procesare etc), asociate cu afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, problemele cardiovasculare și cancerul.

Valoarea nutritivă a alimentelor

Oamenii sunt destul de confuzi cu privire la modul de a identifica alegeri mai sănătoase în magazinul alimentar, cantină ori la restaurant.

Food Compass este un ghid pentru clasarea alimentelor pe o scară de la 1 la 100, în funcție de valoarea lor nutritivă. Conform studiului, alimentele și băuturile cu evaluări de peste 70 sunt încurajate, cele cu scorul între 31 și 69 ar trebui consumate cu moderație, iar cele cu o rată mai mică de 30 ar trebui să fie consumate cât mai puțin.

Ca urmare, dintre grupurile de alimente, legumele, fructele, leguminoasele, nucile și semințele s-au dovedit a fi cele mai sănătoase, în timp ce snack-urile și dulciurile au primit un scor mediu de 16,4, mai mic decât cel al sucurilor zaharoase (care au obținut un rating mediu de 27,6). Băuturile 100% din fructe și legume au ajuns la un scor de 67, iar legumele cu amidon au primit în medie 43,2.

La categoria carne, fructele de mare se află  topul  listei cu un rating de 67,  apoi carnea de pasăre cu 42,67, iar carnea de vită cu un scor de 24,9.

Înghețată sau covrigi cu cereale?

Cornetul cu înghețată de ciocolată cu nuci a fost evaluat cu 37, iar covrigul cu cereale și stafide, la 19.

Dincolo de faptul știut că fructele sau legumele proaspete sunt sănătoase, iar sucurile carbogazoase sunt nocive, oamenii sunt incredibili de confuzi, care alimente sau băuturi sunt mai mult sau mai puțin sănătoase”, a spus Meghan O’Hearn, doctorand la Friedman School of Nutrition Science and Policy, unul dintre autorii studiului. Ea a adăugat că, deși scorul înghețatei nu este foarte mare, oamenii sunt surprinși să o vadă atât de bine clasată față de alte alimente, deoarece multă lume nu se concentrează pe nutrienții și calitățile din alimente. Iar înghețata conține proteine, o combinație optimă de grăsimi și câteva vitamine esențiale, ceea ce o face o alegere mult mai potrivită decât multe alte alimente procesate.

În ziua de azi consumatorii, factorii de decizie politică și chiar industria caută instrumente simple care să-i ghideze spre alegeri mai sănătoase.

Cu algoritmul său simplu de notare disponibil publicului, Food Compass poate oferi o abordare nuanțată pentru promovarea alegerilor alimentare sănătoase – ajutând la ghidarea comportamentului consumatorilor, a politicii nutriționale, a cercetărilor științifice, a practicilor din industria alimentară și a deciziilor de investiții pe bază socială”, a spus autoare Renata Micha, membru la Școala Friedman.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente