HomeEditorialCâinii varsă lacrimi de bucurie când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, spun...

Câinii varsă lacrimi de bucurie când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, spun oamenii de știință

Noi cercetări din partea oamenilor de știință japonezi sugerează că ochii unui câine se umplu cu lacrimi de fericire atunci când își revăd stăpânul după o perioadă de absență. Lacrimile ajută la consolidarea legăturii dintre om și câine, o relație care datează de zeci de mii de ani.

Takefumi Kikusui, profesor la Laboratorul de Interacțiune și Reciprocitate Om-Animal de la Universitatea Azabu din Japonia, a decis să investigheze lacrimile câinelui după ce în urmă cu șase ani și-a urmărit cățelușa și a observat că ochii ei au lacrimat în timp ce își alăpta cățelușii.

Câinii vărsă lacrimi asociate cu emoții pozitive”, a spus Kikusui, în revista Current Biology, într-un comunicat de presă. De asemenea, a descoperit că oxitocina e un posibil mecanism care stă la baza acestui proces, referindu-se la hormonul care la oameni este uneori numit hormonul dragostei sau matern.

Pentru a investiga legătura, echipa lui Kikusui a măsurat cantitatea de lacrimi la 18 câini cu un test standard cunoscut sub numele de Schirmer Tear Test. A implicat o bandă de hârtie plasată în interiorul pleoapelor câinilor timp de un minut înainte și după ce aceștia s-au reunit cu stăpânii lor după cinci până la șapte ore de separare.

Volumul lacrimii a fost evaluat după lungimea părții umede pe Schirmer Tear Test. Linia de bază a fost de aproximativ 22 mm, iar după întâlnirea cu proprietarul a crescut cu 10%, a explicat Kikusui.

Câinii au fost reuniți și cu oamenii cu care erau familiarizați, dar care nu erau stăpânii lor, iar atunci nu a existat același nivel de creștere a producției de lacrimi.

Pentru a vedea dacă lacrimile au fost legate de emoțiile lor, cercetătorii au aplicat unui eșantion de 22 de câini o soluție care conținea oxitocină, un hormon cheie implicat în crearea legăturilor. După ce au folosit hormonul, au constatat că lacrimile câinilor au crescut semnificativ.

Deși se știe că câinii plâng pentru a-și menține canalele lacrimale curate, înainte acest lucru nu a fost legat de răspunsul lor emoțional. „Nu auzisem niciodată că animalele varsă lacrimi în situații de bucurie, cum ar fi reunirea cu stăpânii lor”, a spus Takefumi Kikusui.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că proprietarii au simțit o dorință mai mare de a avea grijă de animalele lor atunci când le-au văzut cu ochii înlăcrimați. Când Kikusui și colegii săi au arătat 10 fotografii cu fețele câinilor cu și fără lacrimi, la 74 de participanți umani și le-au cerut să evalueze cum i-a făcut să se simtă, au descoperit că cei cu ochii umezi au provocat sentimente mai intense. „Lacrimile lor ar putea juca un rol în aprofundarea relațiilor reciproce și în continuarea legăturii între specii”, au scris cercetătorii.

Însă, există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le știu despre lacrimile de câine. Oamenii plâng adesea ca răspuns la emoțiile negative, dar cercetătorii nu au testat pentru a vedea dacă și câinii au făcut același lucru. De asemenea, ei nu știu dacă această capacitate a unui câine de a lacrima joacă o funcție socială în lumea canină.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente