HomeHealthAcest hormon masculin poate prezice sănătatea viitoare a bărbaților, arată un studiu

Acest hormon masculin poate prezice sănătatea viitoare a bărbaților, arată un studiu

O varietate de boli legate de vârstă – inclusiv slăbiciunea osoasă, disfuncția sexuală, diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare – pot fi prezise de un singur hormon care apare la un nivel constant la bărbați de-a lungul vieții, arată o nouă cercetare.

Acest hormon se numește INSL3 și apare pentru prima dată în timpul pubertății. Cineva cu niveluri mai scăzute de INSL3 la o vârstă fragedă va avea probabil niveluri mai scăzute ale hormonului și la bătrânețe, arată noua cercetare. Dacă acest lucru se traduce printr-un risc mai mare de complicații pentru sănătate, așa cum sugerează studiul, aceste riscuri pentru sănătate ar putea fi gestionate cu mulți ani mai devreme.

Descoperirea noastră este un pas important în înțelegerea acestui lucru și va deschide calea nu numai pentru a ajuta oamenii în mod individual, ci și pentru a ajuta la atenuarea crizei de îngrijire cu care ne confruntăm ca societate.” ,au spus cercetătorii.

INSL3 este produs de aceleași celule din testicule care produc testosteron; spre deosebire de testosterone însă, INSL3 nu fluctuează pe măsură ce bărbații devin adulți.

Pentru a monitoriza nivelul INSL3 din sânge, cercetătorii au prelevat mostre de la peste 2.200 de bărbați din opt centre regionale diferite din Europa. Cercetătorii au descoperit că nivelurile de INSL3 din sânge se corelează în mod fiabil cu numărul și sănătatea celulelor Leydig din testicule – a avea mai puține dintre aceste celule și mai puțin testosteron a fost, de asemenea, legată de numeroase probleme de sănătate mai târziu în viață.

„Acum știm rolul important pe care îl joacă acest hormon în prezicerea bolii și modul în care variază între bărbați. Ne îndreptăm atenția spre a afla ce factori au cea mai mare influență asupra nivelului de INSL3 din sânge”, a spus endocrinologul molecular Richard Ivell de la Universitatea din Nottingham.

Lucrările preliminare sugerează că nutriția timpurie poate juca un rol, dar mulți alți factori, cum ar fi genetica sau expunerea la unii perturbatori endocrini de mediu, pot juca de asemenea, un rol.

În nouă categorii de morbiditate pe care participanții le-au raportat în chestionare, inclusiv cancer, diabet și boli cardiovasculare, INSL3 a fost asociat cu un risc crescut de morbiditate la opt dintre ele (numai că depresia nu a avut nicio corelație în acest studiu).

Un domeniu pe care oamenii de știință sunt dornici să îl exploreze în studiile viitoare este modul în care INSL3 se leagă de sănătatea sexuală, cu asocierea sa puternică cu testosteronul, dar acest lucru nu a fost inclus în detaliu în această cercetare specială.

Studiile viitoare ar trebui, de asemenea, să se concentreze pe perioade mai lungi de timp pentru a determina dacă INSL3 măsurat la bărbați mai tineri sau de vârstă mijlocie este cu adevărat predictiv pentru apariția ulterioară a problemei de sănătate dependente de vârstă”, au concluzionat cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în Frontiers in Endocrinology.

Sura foto: Getty Images Plus

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente