HomeEditorialAcest kit de utilizare acasă face CRISPR accesibil tuturor

Acest kit de utilizare acasă face CRISPR accesibil tuturor

Jurnalista Lana Schwartz a folosit trusa DIY al lui Jo Zayner pentru a edita țesutul renal uman acasă.

Inginerie genetică pentru toată lumea! Da, acest lucru este posibil datorită truselor DIY și cursurilor biohackerului și artistului Jo Zayner. Este posibil să-l fi întâlnit pe Zayner pe Netflix prin documentarul intitulat „Unnatural Selections”, care, lansat în 2019, a dezvăluit cum ar putea fi schimbat ADN-ul folosind tehnologia CRISPR.

Prin înființarea ODIN, educația în inginerie genetică a lui Zayner a devenit accesibilă cu truse precum „Kitul CRISPR de inginerie genetică bacteriană DIY”. Ei bine, poate că ezitați să îl folosiți, dar Lana Schwartz de la Vice nu a făcut-o și și-a împărtășit experiențele.

După cum a raportat Schwartz, ea a început să urmeze clasa 201 de Cultură și inginerie a țesuturilor umane, care își propune să-i învețe pe elevi cum să editeze ADN-ul printr-un experiment care implică realizarea HEK (Rinichiul embrionar uman).

Am primit trusa cu doar câteva zile înainte de curs, a venit cu echipament științific pentru amatori, un autocolant „Biohacking is Not a Crime”, celulele renale pe care le aşteptam și fiole cu lichide viu colorate pentru editarea ADN-ului.” a spus ea.

Pentru a edita genomul celulelor renale, studenții folosesc pipete pentru a adăuga celulelor o varietate de lichide cu nume ciudate. Una dintre ele a fost o plasmidă care conținea ADN-ul care codifică o genă de rezistență la antibiotice. Celelalte lichide au fost implicate, așa cum îmi place să mă gândesc la asta, împingând ADN-ul în celule”, a adăugat ea.

Chiar dacă tehnologia CRISPR este un fel de revoluție în inginerie genetică, unii experți subliniază că terapiile CRISPR ar putea provoca cancer sau ar putea avea consecințe nedorite. Unii critici sunt îngrijorați de degradarea mediului, eugenie și bioterorism.

Dar ce este mai exact CRISPR? Acronim pentru „repetări palindromice scurte, interspațiate în mod regulat,” CRISPR este o familie de secvențe ADN găsită în genomul organismelor procariote precum bacteriile și arheile. Aceste secvențe sunt derivate din fragmente de ADN bacteriofag care au infectat anterior procariota. Ele sunt utilizate în infecțiile ulterioare pentru a detecta și distruge ADN-ul de la bacteriofagi similari.

Clasa are opt prelegeri și experimente.Înveți tot ce trebuie să știi pentru a practica bioingineria și fără experientă anterioară.

Jo Zayner este un biohacker, artist și om de știință, cel mai cunoscut pentru auto-experimentarea și munca lui de liberalizare a CRISPR și de a face ingineria genetică practică accesibilă tuturor.

La Centrul de Cercetare în Biologie Sintetică Spațială Ames NASA din Mountain View, California, Zayner a lucrat la dezvoltarea habitatelor coloniilor marțiane timp de doi ani.

Zayner se consideră un biohacker și consideră că este important să implice publicul în cercetarea științifică, spre deosebire de a o menține în laboratoare. În special, Zayner a descoperit că comunitatea academică de biohacking este exclusivistă și ierarhică în ceea ce privește personalitățile care determină ceea ce este „sigur”.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente