Potrivit unui studiu recent, adolescenții care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au cu până la 70% mai multe șanse de a fi obezi sau supraponderali, decât colegii lor.
Conform unei cercetări recente, prezentate la Congresul ESC (European Society of Cardiology) 2022, adolescenții care dorm mai puțin de opt ore pe noapte au mai multe șanse de a fi supraponderali sau obezi. Adolescenții care dorm perioade mai scurte au fost, de asemenea, susceptibili să aibă o serie de alte simptome nesănătoase, cum ar fi prea multă grăsime în jurul abdomenului, hipertensiune arterială și niveluri anormale de lipide și zahăr în sânge.
Studiul a fost realizat pentru a analiza legătura dintre durata somnului și starea de sănătate la 1.229 de adolescenți din studiul Programului pentru școlile secundare din Spania. Participanții au avut o vârstă medie de 12 ani, cu un număr egal de băieți și fete. Somnul a fost urmărit timp de șapte zile la fiecare participant cu vârstele de 12, 14 și respectiv 16 ani. Pentru o sănătate optimă, Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă să doarmă timp de nouă până la douăsprezece ore pe noapte pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani și opt până la zece ore pentru adolescenții cu vârsta între 13 și 18 ani. Participanții au fost grupați în categorii: cei care dorm foarte puțin (mai puțin de 7 ore), cei care dorm puțin (7 până la 8 ore) și cei care dorm optim (8 ore sau mai mult).
Autorul studiului, Jesús Martínez Gómez, cercetător la Laboratorul de Sănătate și Imagistică Cardiovasculară de la Centrul Național Spaniol de Cercetare Cardiovasculară din Madrid, a declarat: „Studiul nostru arată că majoritatea adolescenților nu dorm suficient, iar acest lucru este legat de excesul de greutate și de factorii care promovează creșterea în greutate, care vor conduce la potențiale probleme viitoare. În prezent investigăm dacă obiceiurile necorespunzătoare de somn sunt legate de timpul excesiv petrecut pe ecrane (telefon mobil,computer, tabletă, tv), ceea ce ar putea explica de ce adolescenții mai mari dorm și mai puțin decât cei mai mici”.
Excesul de greutate și obezitatea au fost identificate conform indicelui de masă corporală (IMC). Cercetătorii au măsurat o rată a sindromului metabolic continuu, variind de la scoruri negative (mai sănătoase) la cele pozitive (mai nesănătoase), incluzând talia, tensiunea arterială și nivelurile de zahăr și lipide din sânge. La vârsta de 12 ani, doar 34% dintre participanți au dormit până la 8 ore într-o noapte, iar procentul a scăzut la 23% pentru 14 ani și la 19% pentru 16 ani. Rezultatele au arătat, de asemenea, că băieții au tendința de a dormi mai puțin. Adolescenții care au dormit o perioadă optimă au avut, de asemenea, o calitate bună a somnului, arătând că s-au trezit mai puțin noaptea.
La vârsta de 12 ani, puțin peste un sfert dintre acești adolescenți (27%) erau fie supraponderali, fie obezi. La 14 ani, procentul a scăzut la 24% și apoi la 21% pentru adolescenții de 16 ani.
La vârsta de 12 ani, cei care dormeau foarte puțin aveau 21% mai multe șanse de a fi supraponderali sau obezi în comparație cu cei care dormeau optim. Până la vârsta de 14 ani, acest profil de risc crescut a crescut la 72%.
“Legăturile dintre somnul insuficient și problemele de sănătate au fost independente de aportul de energie și de nivelul de activitate fizică, ceea ce indică faptul că somnul în sine este important. Excesul de greutate și sindromul metabolic sunt în cele din urmă asociate cu bolile cardiovasculare, sugerând că programele de promovare a sănătății din școli ar trebui să pună accentul pe obiceiuri bune de somn. Părinții pot da un exemplu bun, având o oră de culcare constantă și limitând timpul petrecut seara pe ecran. Politicile publice sunt, de asemenea, necesare pentru a aborda această problemă globală de sănătate”. a concluzionat Jesús Martínez Gómez.
Articol de Cristina Zarioiu