Conform rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington, acordarea de premii sau alte forme de recunoaștere persoanelor care aduc idei creative pentru prima dată le poate reduce semnificativ probabilitatea de a face acest lucru din nou în viitor.
„Această identitate nou descoperită, care este specială și rară, are nevoie de protecție. În esență, odată ce o persoană se află în lumina reflectoarelor creative, această energie iese din ea, producând o idee nouă care dezamăgește sau pălește în comparație cu munca anterioară. Această atenție este amenințătoare și ar trebui evitată. O modalitate de a face acest lucru este oprirea completă a producției. Nu vă puteți pune în pericol identitatea și reputația neproducând nimic nou.”
Cu alte cuvinte, teama de a eșua a doua oară îi poate determina pe producători să evite să își asume riscuri care le-ar pune în pericol identitatea creativă.
Autorii cercetării au efectuat pentru prima dată un studiu de arhivă asupra a 224 de autori britanici de cărți de bucate pentru a examina impactul unui premiu sau recunoaștere asupra producătorilor începători. Deoarece cărțile de bucate sunt lucrări creative, autorii studiului susțin că industria cărților de bucate este contextul perfect pentru studiul creativității susținute. Potrivit eșantionului lor, puțin mai mult de jumătate dintre primii autori de cărți de bucate au publicat o a doua carte. În mod intrigant, ei au descoperit că, cu cât prima carte de bucate era mai apreciată, cu atât era mai puțin probabil ca autorul să scrie o a doua carte de bucate.
În continuare, autorii au efectuat un experiment cu studenți de afaceri. Participanții au fost rugați să dezvolte un concept pentru o posibilă carte de bucate. Jumătate dintre participanți au primit informația că ideea lor este „foarte originală și inedită”, în timp ce celeilalte jumătăți li s-a spus că ideea lor este „foarte solidă și tradițională”. Unui subgrup de participanți i s-a spus, de asemenea, că ideile lor se numără „printre ideile cele mai susceptibile de a face zgomot în comunitatea alimentară”.
În cele din urmă, participanții au avut ocazia să dezvolte un al doilea concept de carte de bucate sau să construiască pe ideea lor originală cu un plan de marketing. Experimentul a arătat că oamenii care produc o idee foarte nouă, câștigătoare de premii de la început, sunt mai puțin probabil să vină cu o altă idee mai târziu.
Un al doilea experiment s-a construit pe original și a permis autorilor să determine mai precis mecanismele psihologice în joc. În cele două studii experimentale, procentul producătorilor debutanți care au ales să dezvolte o a doua idee în loc să valorifice prima idee a fost de 21, respectiv 34.
„Participanții s-au confruntat cu o amenințare mai mare la adresa identității lor creative, deoarece producătorii de lucrări premiate s-au confruntat cu posibilitatea de a-și continua călătoria creativă, fiind nevoiți să producă din nou lucrări originale”, au concluzionat autorii.
Cercetările anterioare s-au concentrat pe beneficiile premiilor, dar Baer și Deichmann au descoperit că, în mod paradoxal, câștigarea unui premiu poate diminua creativitatea producătorilor, deoarece pune o presiune suplimentară asupra mediului creativ.
„Premiile sunt dăunătoare doar pentru oamenii care produc lucruri noi, deoarece evidențiază identitatea creativă a acestor oameni și îi fac să se simtă amenințați de perspectiva de a pune în pericol acea identitate printr-o muncă mediocră”, au spus ei.
Articol de Izabela Constantin