Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association, adolescenții care au raportat că simt optimism, fericire, stimă de sine, apartenență și se simt iubiți, au avut mai multe șanse să ajungă la vârsta de 20 și 30 de ani cu o sănătate cardiometabolică bună, comparativ cu adolescenții cu mai puține dintre aceste atuuri pozitive de sănătate mintală.
Cercetările anterioare au arătat că atuurile sănătății mintale, cum ar fi optimismul și fericirea pot avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiometabolice pe termen lung. În timp ce studiile anterioare s-au concentrat în principal pe adulții în vârstă, acest nou studiu analizează mai îndeaproape și mai devreme impactul în viață și include o măsurare mai cuprinzătoare a sănătății cardiometabolice, care include indicatori ai glicemiei și ai inflamației.
Cercetătorii au examinat datele din National Longitudinal Study of Adolescent Health, care a înscris aproape 3.500 de liceeni din SUA (vârsta medie 16 ani) în 1994 și au fost urmăriți timp de mai bine de două decenii. Aproape jumătate erau fete, 67% erau tineri albi, 15% erau adolescenți de culoare, 11% erau adolescenți latino și 6% și-au raportat rasa ca fiind nativi americani, asiatici sau „altele”. Cercetătorii au colectat periodic date despre sănătatea și bunăstarea participanților, cel mai recent val de colectare de date având loc în 2018, când vârsta medie a acestora era de 38 de ani.
Folosind răspunsurile inițiale la sondaj de când participanții erau adolescenți, cercetătorii au identificat cinci atuuri de sănătate mintală legate de rezultate mai bune în sănătatea cardiometabolică: optimism, fericire, stima de sine, sentimentul de apartenență și sentimentul că ești iubit. Aceste informații au fost corelate cu datele de sănătate înregistrate pe parcursul a 3 decenii pentru a evalua dacă adolescenții care au avut mai multe dintre aceste atuuri au avut mai multe șanse de a menține sănătatea cardiometabolică optimă la vârsta adultă.
Pentru a examina sănătatea cardiometabolică în acest studiu, cercetătorii au analizat măsurile de sănătate pentru șapte factori de risc de boli cardiovasculare și metabolice, colectate în timpul vizitelor la clinică, când participanții aveau vârsta de 20 și respectiv, 30 de ani. Factorii au inclus colesterolul „bun” (colesterol total minus colesterol HDL), tensiunea arterială sistolică, tensiunea arterială diastolică, hemoglobina A1c (o măsură a zahărului din sânge), proteina C reactivă (o măsură a inflamației) și indicele de masă corporală, sau IMC (raportul dintre înălțime și greutate pentru a estima grăsimea corporală).
În cadrul studiului a fost constatat:
- în ansamblu, 55% dintre tineri aveau de la zero la un atu pozitiv pentru sănătatea mintală, în timp ce 29% aveau două până la trei atuuri și doar 16% aveau patru până la cinci atuuri;
- ca adulți tineri, doar 12% dintre participanți și-au menținut sănătatea cardiometabolică de-a lungul timpului, iar tinerii albi au avut mai multe șanse de a menține o sănătate bună mai târziu în viață, comparativ cu tinerii de culoare sau latino;
- adolescenții cu patru până la cinci atuuri de sănătate mintală pozitive au avut cu 69% mai multe șanse de a menține sănătatea cardiometabolică pozitivă ca adulți tineri.
A existat de asemenea, un efect cumulativ, fiecare atu suplimentar de sănătate mintală conferă o probabilitate cu 12% mai mare de sănătate cardiometabolică pozitivă.
„Această lucrare sugerează că investițiile timpurii în sănătatea mintală a tinerilor pot fi o nouă frontieră în progresul echității în sănătatea cardiometabolică. Avem nevoie de mai multe studii la scară largă pentru a monitoriza ace;ti factori pozitivi de sănătate mintală începând din copilărie, pentru a înțelege modul în care aceste atuuri pot influența sănătatea și boala pe parcursul vieții. Aceste informații ne pot ajuta să identificăm noi modalități de a îmbunătăți sănătatea și de a reduce inegalitățile ”, a spus Farah Qureshi, autorul principal al studiului profesor asistent la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.
Articol de Cristina Zarioiu