HomeLifestyleAdulții în vârstă care dorm 5 ore sau mai puțin sunt expuși...

Adulții în vârstă care dorm 5 ore sau mai puțin sunt expuși unui risc mai mare de boli cronice multiple

Un nou studiu condus de oamenii de știință de la University College London (UCL) arată că faptul de a dormi mai puțin de cinci ore la vârsta mijlocie sau înaintată este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice, precum boli de inimă, cancer sau diabet.

Atunci când o persoană nu doarme suficient timp de trei luni sau mai mult, este cunoscut sub numele de privare cronică de somn sau sindrom de somn insuficient. Simptomul caracteristic al privării cronice de somn este somnolența excesivă în timpul zilei, precum și dificultatea de concentrare, de gândire și de amintire. Persoanele care suferă de lipsă cronică de somn pot avea, de asemenea, schimbări de dispoziție, inclusiv stări de stres, anxietate sau iritabilitate și o lipsă generală de energie.

Cercetarea a analizat impactul duratei somnului asupra sănătății a peste 7.000 de bărbați și femei la vârstele de 50, 60 și 70 de ani, din studiul Whitehall II, pe o perioadă de 25 de ani.

Comparativ cu persoanele care au dormit până la șapte ore, persoanele care au dormit cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani au avut cu 20% șanse mai mari să fie diagnosticate cu o boală cronică. În plus, somnul timp de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50, 60 și 70 de ani a fost asociat cu un risc crescut de multimorbiditate cu 30% până la 40% în comparație cu persoanele care au dormit până la șapte ore.

Durata somnului de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani a fost asociată cu un risc de mortalitate crescut cu 25% în cei 25 de ani de studiu, potrivit rezultatelor cercetării. Acest lucru poate fi explicat în principal prin faptul că durata scurtă a somnului crește riscul de apariție a bolilor cronice care, la rândul lor, cresc riscul de deces.

Descoperirile noastre arată că durata scurtă a somnului este, de asemenea, asociată cu multimorbiditatea. Iar multimorbiditatea este în creștere în țările cu venituri mari și mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au acum cel puțin două boli cronice. Aceasta se dovedește a fi o provocare majoră pentru sănătatea publică, deoarece multimorbiditatea este asociată cu utilizarea ridicată a serviciilor de asistență medicală, spitalizări și dizabilități. », a spus autorul principal, dr. Severine Sabia, de la Institutul UCL de Epidemiologie și Sănătate și Inserm, de la Université Paris Cité.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn și structura somnului se schimbă. Cu toate acestea, se recomandă să dormi timp de 7 până la 8 ore pe noapte, deoarece duratele de somn peste sau sub acestea au fost anterior asociate cu boli cronice individuale.

Dormitul suficient permite corpului să se odihnească. Există o mulțime de moduri prin care somnul insuficient ar putea crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral, inclusiv prin creșterea inflamației și a tensiunii arteriale. Această cercetare se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care subliniază importanța unui somn bun.”, a spus Jo Whitmore, asistent medical principal la British Heart Foundation.

Conform cercetătorilor, pentru a asigura un somn mai bun al nopții, este importantă o bună igienă a somnului, cum ar fi să ne asigurăm că dormitorul este liniștit, întunecat și o temperatură confortabilă înainte de culcare. De asemenea, este recomandat să îndepărtăm dispozitivele electronice și să evităm mesele copioase înainte de culcare. Activitatea fizică și expunerea la lumină în timpul zilei ar putea promova, de asemenea, un somn bun.

Studiul a fost publicat pe în PLOS Medicine.

Articol de Cristina Zarioiu

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente