HomeEditorialAerul poluat crește riscul de deces cu 20%

Aerul poluat crește riscul de deces cu 20%

Potrivit cercetătorilor, expunerea la niveluri peste medie de poluare a aerului exterior crește riscul de deces cu 20%; iar pe cel al bolilor cardiovasculare care conduc la deces, cu 17%.

Un studiu recent, publicat în PLoS ONETrusted Source a examinat riscul asociat între expunerea la anumiți factori de mediu și mortalitate, inclusiv mortalitatea cardiovasculară.

Astfel, cercetătorii au descoperit că riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare este legat de mulți factori, inclusiv poluarea aerului înconjurător și a aerului casnic.

Impactul mediului asupra sănătății

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „până la 24% din toate decesele din întreaga lume au fost atribuite mediului”, adică undeva la aproape 7 milioane de decese anual . Mai mulți factori de mediu pot contribui la aceste decese, inclusiv poluarea aerului, a apei, expunerea la substanțe chimice nocive și evenimente meteorologice severe, ca de exemplu valurile de căldură care sunt în creștere de la an la an. Printre primele zece cauze de deces determinate de poluarea mediului, boala cardiacă ischemică ocupă locul întâi.

Rezultate concrete din cadrul studiului.

Studiul a fost realizat pe un panel de 50.045 de participanți din Iran.

În cadrul studiului au fost examinați următorii factori de mediu: poluarea aerului cu particule fine, utilizarea combustibilului casnic și ventilația (care poate afecta poluarea aerului casnic), proximitatea față de trafic, mediul socio-economic, utilizarea terenului local și expunerea la lumină pe timp de noapte.

Cercetările au demonstrat rolul major pe care factorii de mediu îl joacă în sănătate și faptul că oamenii care locuiesc în anumite zone (zona rurală cu precădere, cu resurse reduse), au un risc mai mare de probleme de sănătate și mortalitate.

Conform rezultatelor obținute, persoanele care au folosit combustibili din biomasă, cum ar fi lemnul sau bălegarul, fără coș de fum, au avut cu 36% mai multe șanse de a suferi decese cauzate de boli cardiovasculare și cu 23% mai multe șanse de a experimenta mortalitate de orice cauză. Iar cei care au folosit combustibil cu kerosen fără coș de fum au avut cu 19% mai multe șanse de a se confrunta cu mortalitate cardiovasculară și cu 9% mai multe șanse de a experimenta mortalitate de orice cauză.

Reducerea riscul.

Așa cum spun și autorii studiului, este necesară o abordare cuprinzătoare, coordonată de un management al calității aerului, care să implice mai mulți participanți din guvern, inclusiv agenții de sănătate, energie și mediu, precum și societatea civilă, ONG-uri de mediu și sănătate publică, organizații non-guvernamentale și presa.

O altă opțiune viabilă o constituie filtrarea aerului sau purtarea măștile faciale, cu rol de a reduce riscul expunerii la poluare în astfel de medii.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente