HomeHealthCum să păstrezi medicamentele pe timp de caniculă?

Cum să păstrezi medicamentele pe timp de caniculă?

În timpul caniculei, creșterea bruscă a temperaturii poate determina modificarea fizică și chimică a medicamentului, fapt care conduce la pierderea eficacității lui sau chiar la afectarea sănătății tale.

Majoritatea medicamentelor se păstrează bine în timpul unui val de căldură, dar iată câteva măsuri simple de precauție în lunile de vară.

  1. Păstrează medicamentele într-un loc cu umiditate și temperatură scăzută.

Evită să depozitezi medicamentele în dulapul din baie. Umiditatea ridicată din acest spațiu dăunează în special tabletelor și pulberilor care se dizolvă rapid.

Nici bucătăria nu este o alegere tocmai potrivită, dar dacă alegi să le păstrezi aici, încearcă să le depozitezi într-un dulap, departe de căldura aragazului. De asemenea, evită să le ții deasupra frigiderului (motorul generează căldură) sau în interiorul lui, unde este prea rece.

Alege cel mai bine un sertar din casă care să fie poziționat într-o zonă uscată, dar ventilată (poate să fie vorba de un sertar de noptieră sau un dulap ermetic).

Majoritatea medicamentelor trebuie păstrate la temperatura camerei, care să nu depășească  25°C (maximum 30°C).

  1. Ai grijă la medicamentele care necesită îngrijire suplimentară.

Gelurile, lichidele și pastilele au compuși chimici specifici care le fac să reacționeze diferit la căldură. Unele tipuri de medicamente sunt mai sensibile la schimbările de temperatură și umiditate:

  • Medicamente care trebuie păstrate la frigider, între +2 și +8°C: se referă în special la produsele injectabile precum vaccinurile, antiveninurile, hormonii de creștere, insulina sau antibioticele lichide. Acestea trebuie păstrate la frigider și folosite rapid odată scoase. Pot fi transportate într-o pungă termoizolată cu un pachet de gheață dacă este necesar (dar nu in contact direct, pentru a nu îngheța medicamentul). De asemenea, este necesar să se evite supunerea acestora la un ciclu rece/cald prin introducerea sau scoaterea frecventă din frigider.
  • Expunerea la căldură sau la lumina soarelui distruge De aceea, nitroglicerina este ambalată într-o sticlă de culoarea chihlimbarului. Depozitează sticla într-un dulap uscat, departe de aragaz.
  • Crema cu hidrocortizon nu tolerează căldura, separându-se rapid și devenind inutilă. Păstrează-o într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros și uscat.
  • Umiditatea poate crea citiri false pe benzile de testare medicale. Așadar, păstrează benzile de test pentru glucoză, testele de sarcină și alte tipuri de benzi de testare într-un loc uscat.
  1. Cum să depozitezi medicamentele în timpul călătoriilor de vară.

Temperatura din mașină poate crește extrem de rapid într-o perioadă scurtă de timp, fapt ce poate conduce la alterarea medicamentelor. Este indicat să le păstrezi într-o geantă termoizolantă în cabină, nu în portbagaj.

În călătoriile cu avionul împachetează medicamentele în bagajele de mână. Frigul extrem al aerului comprimat din cală, combinat cu presiunea de mare altitudine, pot afecta medicamentele.

  1. Folosește ambalajul original.

Cel mai sigur este să utilizezi ambalajul original în care a venit medicamentul. Excepția de la această regulă o reprezintă recipientele organizatoare de pastile. Asigură-te însă că achiziționezi un recipient care este etanș și păstrează-l ferit de căldură, frig și lumină excesivă.

  1. Fii atent la schimbările de aspect.

Anumite forme de medicamente (supozitoare, capsule) sunt susceptibile să se topească în caz de căldură mare, iar cremele și unguentele își pot schimba aspectul (separarea între faza grasă și faza apoasă). Tetraciclina, de exemplu, poate fi toxică atunci când pulberea galben-pal devine maronie și vâscoasă.

Este important să recunoști aspectul normal al fiecărui medicament (culoare, miros, solubilitate, consistență) pentru a putea observa o schimbare. Verifică dacă medicamentele sunt ciobite sau crăpate, dacă au o culoare sau miros diferit, dacă sunt mai moi sau mai tari decât în mod normal, dacă au devenit lipicioase. Degradarea medicamentului poate duce la reducerea activității sale terapeutice și poate prezenta riscuri pentru sănătatea ta.

Nu uita să verifici condițiile de depozitare de pe cutie, pentru fiecare medicament pe care-l achiziționezi!

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente