HomeHealthAfectează consumul de cafea sarcina?

Afectează consumul de cafea sarcina?

În cadrul unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, s-a constatat că consumul de cafea în timpul sarcinii nu crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură.

Deși ghidul OMS susține că femeile gravide nu ar trebui să consume mai mult de 300 ml de cofeină pe zi, cercetătorii și-au propus să afle ce efect are cafeaua asupra sarcinii. „Indicațiile OMS se bazează pe studii observaționale în care este dificil să se separe consumul de cafea de alți factori de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul sau alimentația necorespunzătoare. Am vrut să aflăm dacă cofeina singură crește într-adevăr riscul de rezultate adverse în sarcină, iar cercetarea arată că nu este cazul”, a declarat dr. Gunn-Helen Moen, autor al studiului, într-un comunicat de presă de la Universitatea din Queensland.

Cercetătorii au folosit date de la Coffee and Caffeine Genetics Consortium, UK BioBank, Avon Longitudinal Study of Parents and Children și 23andMe pentru studiu. Aceștia au folosit o metodă numită randomizare mendeliană, unde au fost folosite opt ​​variante genetice care au prezis comportamentul femeilor însărcinate privind consumul de cafea și au examinat dacă aceste variante au fost asociate cu rezultatele la naștere.

Rezultatele arată că femeile care beau cafea în timpul sarcinii nu prezintă un risc mai mare de complicații decât femeile care nu consumă cafea.

„Ar putea exista un mic efect negativ pe care nu l-am putut vedea, dar în general suntem destul de încrezători că nu există efecte negative mari de la consumul de cafea în timpul sarcinii.”

Co-autorul cercetării, Dr. Daniel Hwang, a spus că modul în care cafeaua este consumată este dictat parțial de genetică, existând un set specific de variante genetice care afectează cantitatea de cafea pe care o bem.

„Am arătat că aceste variante genetice nu afectează doar consumul de cafea în populația generală, ci și la femeile însărcinate. Când vine vorba de dietă în timpul sarcinii, femeile sunt adesea sfătuite să renunțe la lucruri, dar acest studiu arată că se pot bucura în continuare de cafea fără a-și face griji cu privire la creșterea riscului acestor rezultate în sarcină”, a continuat acesta.

Autorii avertizează în schimb că un consum prea mare de cofeină ar putea afecta în continuare alți factori de sarcină, cum ar fi dezvoltarea fătului în uter. Din acest motiv, aceștia continuă să recomande femeilor însărcinate să-și păstreze cafeaua la un nivel scăzut până la moderat timp de cele nouă luni.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente