Probabilitatea ca infecția cu Covid-19 să fie fatală pentru persoanele în vârstă este ridicată. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar îmbătrânit se luptă să facă față infecțiilor și să se recupereze după ele.
Așadar, de ce să nu încercăm medicamente care ne fac corpul din nou tânăr și capabil să lupte împotriva oricărei infecții? Această idee curajoasă este acum explorată în studiile clinice din întreaga lume, care testează medicamente care au rolul de a întineri sistemul imunitar și a îndepărta celulele îmbătrânite și uzate. Trebuie menționat că această degradare are loc și la persoanele mai tinere, care au un sistem imunitar uzat, îmbătrânit, ca urmare a unei boli cronice (diabet etc) sau a unei boli din copilăriei.
Celulele mai tinere întăresc sistemul imunitar.
Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să moară din cauza infecțiilor precum gripa, iar sistemul imunitar îmbătrânit nu răspunde la fel de bine la vaccinuri. Celulele lor imunitare devin mai slabe și mai puțin capabile să omoare virușii sau bacteriile dăunătoare.
În acest context, Janet Lord, profesor de biologie celulară la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a studiat impactul vârstei asupra sistemului imunitar, concentrându-se pe un tip de celulă care pare că nu funcționează în parametrii normali la persoanele în vârstă: neutrofilele. Aceste celule imunitare, existente în fluxul sangvin, au rolul să depisteze infecția și să se îndrepte spre locul infecției într-un mod eficient, pentru a o elimina. Numai că, la persoanele în vârstă, aceste celule se îndreaptă în direcția greșită și pot provoca daune semnificative.
Împreună cu echipa ei, Janet Lord a lucrat la o modalitate de a corecta acest lucru și de a face neutrofilele mai eficiente în depistarea și localizarea infecțiilor. A descoperit, în laborator, că blocarea activității unei enzime care influențează modul în care funcționează sistemul imunitar, readuce neutrofilele la starea de funcționare optimă. Totodată a descoperit că statinele – medicamente prescrise în mod obișnuit pentru a scădea colesterolul – pot avea un efect similar.
În acest sens, Janet Lord a condus un mic studiu clinic la persoane cu vârsta cuprinsă între 68 și 90 de ani, care au fost internate cu pneumonie. Aproximativ jumătate dintre voluntari au primit simvastatină o dată pe zi timp de șapte zile. Testele de sânge au arătat că neutrofilele persoanelor care au luat statine au acționat precum celulele prelevate de la persoane mai tinere și au localizat infecția. În timp ce 20% dintre cei care au luat un placebo au murit în 30 de zile de la studiu, doar 6% dintre cei care au luat statină au decedat.
Un alt studiu clinic este în curs de desfășurare în Marea Britanie, pentru a afla dacă o doză zilnică de statină ar putea ajuta oamenii să se recupereze în timpul infecției cu Covid-19 și să prevină simptomele de durată.
Inclusiv în China există dovezi care sugerează că există o legătură între utilizarea statinei și supraviețuirea împotriva Covid-19. Profesorul Xiao-Jing Zhang de la Universitatea Wuhan și colegii săi au comparat rezultatele a 13.981 de persoane care au fost internate în spital cu coronavirus în provincia Hubei, dintre care 1.219 luau statine. Echipa a descoperit că persoanele care au luat statine au avut mai puține șanse să moară și s-au recuperat mai bine.
Cum ar fi dacă, în pandemie, toată lumea ar avea sistemul imunitar al unui tânăr de 20 de ani?
Compania BioAge Labs caută, de asemenea, tratamente anti-îmbătrânire care ar putea trata Covid-19 prin încetinirea declinului sistemului imunitar. În acest scop, compania lucrează cu biobănci, care stochează date biologice de la un set de voluntari, pentru a găsi indicii în genele, celulele și metabolismul oamenilor cu viață îndelungată, care ar putea dezvălui noi indicii pentru medicamentele anti-aging. Medicamentul experimental al BioAge Labs pentru Covid-19 blochează un receptor de pe celulele dendritice (celule ramificate care ajută la controlul modului în care sistemul imunitar răspunde la o infecție), dar care provoacă inflamație în exces, odată cu înaintarea în vârstă. Deocamdată testarea s-a realizat doar pe șoareci.
Reglarea metabolismului întinerește sistemului imunitar.
Enzima denumită mTOR, reglează metabolismul. Medicamentele care blochează această enzimă, cum ar fi rapamicina, permit șoarecilor și altor animale să trăiască mai mult.
În 2014, Joan Mannick, cofondator și CEO al Tornado Therapeutics, împreună cu colegii ei au arătat că un medicament similar cu rapamicina ar putea îmbunătăți modul în care sistemul imunitar al persoanelor în vârstă răspunde la vaccinul antigripal. „Mă gândesc la asta ca la reajustarea unei mașini”. Trebuie să-ți reajustezi mTOR la un nivel tânăr pentru a permite funcției celulare să revină la normal.” spune ea.
Mannick a explorat efectele medicamentelor asemănătoare rapamicinei în Covid-19 în casele de bătrâni, care se confruntă cu focare de boală. Timp de patru săptămâni, jumătate dintre participanți a primit medicamentul, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo. Dintre cei cărora li sa administrat un placebo, 25% dintre ei au dezvoltat covid sever, iar jumătate dintre ei au murit și niciunul dintre cei care au luat medicamentul nu a dezvoltat simptome de Covid-19.
Îndepărtarea celulelor îmbătrânite și uzate.
Sistemul imunitar nu este singura țintă a medicamentelor anti-aging. Se urmărește, de asemenea, îndepărtarea celulele îmbătrânite. Majoritatea celulelor din corpul nostru se divid până la un anumit punct. Odată ce ating această limită, ar trebui să moară și să fie eliminate de sistemul imunitar. Dar nu este întotdeauna cazul, unele celule persistă. Aceste celule nu se mai divid, iar unele produc în schimb un amestec toxic de substanțe chimice care declanșează inflamații dăunătoare în zona înconjurătoare și nu numai. Ele sunt numite „senescente” și se acumulează în organele noastre pe măsură ce îmbătrânim. Acestea apar într-un număr mare la boli legate de vârstă, inclusiv diabet, boli de inimă, osteoporoză, cataractă, Alzheimer etc. De asemenea, joacă un rol important în infecțiile cu coronavirus.
Într-un studiu care urmează să fie publicat, profesorul James Kirkland, care studiază îmbătrânirea și senescența celulară la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, spune că în urma cercetărilor sale, Covid-19 infectează mai rapid celulele senescente decât celulele nesenescente și că, de asemenea, celulele senescente eliberează substanțe chimice care fac ca și celulele învecinate nonsenescente să preia virusul. În plus, par să ofere și un teren propice pentru noi variante de virus, fiind o cauză a mutațiilor virale.
Kirkland și colegii săi testează dacă medicamentele care ucid celulele senescente – cunoscute sub numele de senolitice – pot ajuta oamenii infectați cu Covid-19. Medicamentul pe care echipa îl folosește este în esență un extract de plantă, luat dintr-un tip de arbore de gumă care crește în China. Deși medicamentele senolitice nu vizează în mod specific sistemul imunitar, cercetătorii sunt convinși că readuc celulele imune la o stare mai tânără.
„Cred că viitorul va fi combinarea diferitelor intervenții geriatrice cu intervenții specifice bolii pentru a crește șansele de recuperare”, a spus Kirkland.
Cu siguranță că avem nevoie de o nouă modalitate de a trata boala. Este posibil ca infecția cu Covid-19 să nu dispară niciodată. Chiar și în țările cu un nivel ridicat de imunitate, încă spitalizează și ucide oameni. Până acum au fost găsite doar câteva tratamente eficiente – medicamente antivirale, anticorpi și steroizi – dar acestea ar putea să nu funcționeze la fel de bine împotriva variantelor viitoare. De aceea, toate alternativele menționate mai sus, merită luate în considerare.
Articol de Cristina Zarioiu