Un studiu recent arată că amidonul rezistent are un efect preventiv asupra unei game de cancere ereditare.
Amidonul rezistent: un aliat împotriva cancerului
Într-un studiu internațional realizat de cercetătorii de la Universitățile din Newcastle și Leeds care a implicat pe o perioadă de 20 de ani aproape 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch ( o boală genetică care îi predispune la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer), oamenii de știință au arătat că suplimentarea zilnică timp de doi ani cu amidon rezistent a redus riscul anumitor tipuri de cancer cu mai mult de jumătate. „Am descoperit că amidonul rezistent a redus o serie de tipuri de cancer cu mai mult de 60%”, a spus profesorul John Mathers, expert în nutriție umană la Newcastle și co-autor al studiului.
Doza zilnică de amidon rezistent (cunoscut și sub numele de fibră fermentabilă), nu a scăzut riscul de cancer la intestin, dar a scăzut riscul cancerelor din alte părți ale corpului, în special cancerele gastrointestinale superioare, cancerele esofagului, stomacului, căilor biliare, pancreasului și duodenului. Acest lucru este important deoarece cancerele tractului gastrointestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt detectate la timp.
“Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent”, a spus profesorul Sir John Burn de la Newcastle University și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus studiul împreună cu profesorul Mathers.
O banană necoaptă pe zi
Doza care a fost testată în cadrul studiului este egală cu consumul unei banane pe zi, timp de doi ani.
„Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment tip pudră, dar se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon. Doza folosită în studiu este echivalentă cu consumul zilnic a unei banane; înainte de a deveni prea coaptă și prea moale, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii cred că în loc să fie digerat în intestinul subțire, acest carbohidrat fermentează în intestinul gros și hrănește astfel bacteriile intestinale benefice care modifică producția de acizi biliari.
„Credem că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acidului biliar și reducerea tipurilor de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, eventual, pot provoca cancer”, a adăugat profesorul Mathers.
În acest studiu, cercetătorii au observat, de asemenea, că protecția a durat 10 ani după ce oamenii au încetat să mai ia suplimentul. Ei speră că de rezultatele obținute ar putea beneficia și populația generală, nu doar persoanele cu sindrom Lynch.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cancer Prevention Research.
Articol de Cristina Zarioiu