HomeHealthOamenii de știință rescriu ADN-ul pentru a vindeca afecțiunile genetice ale inimii

Oamenii de știință rescriu ADN-ul pentru a vindeca afecțiunile genetice ale inimii

O echipă internațională de oameni de știință din Marea Britanie, SUA și Singapore colaborează pentru a dezvolta un medicament injectabil pentru afecțiunile genetice ale inimii, prin rescrierea ADN-ului. Echipa, denumită CureHeart, a primit un grant de 30 de milioane de lire sterline de la British Heart Foundation.

Cardiomiopatia

Bolile de inimă pot lua diverse forme și se pot dezvolta pe baza unor componente precum genetica, factorii de mediu și stilul de viață. Tulburările care afectează mușchii inimii, denumite cardiomiopatii, pot avea origini genetice, ceea ce intensifică cercetările științifice privind posibilele tratamente pentru a le vindeca.

Cardiomiopatia este un termen folosit pentru toate tulburările care afectează mușchii inimii. Când cineva are cardiomiopatie, este mai dificil pentru inimă să pompeze sângele în mod eficient în tot corpul.

Persoanele cu cardiomiopatie pot prezenta o varietate de simptome, de la ușoare la severe – mușchii inimii se pot îngroșa, pot să devină rigizi sau chiar măriți. Cardiomiopatia poate provoca probleme cardiace grave, inclusiv ritmuri anormale ale inimii, insuficiență cardiacă, stop cardiac ori accident vascular cerebral.

“Aproximativ 1 din 250 de oameni este afectat de boli genetice ale mușchiului cardiac, denumite colectiv cardiomiopatie. Aproximativ 260.000 de oameni din Marea Britanie și 1,5 milioane din SUA sunt afectați, iar mulți nu știu că ar putea fi în pericol”, au declarat cercetătorii echipei CureHeart.

Având în vedere faptul că riscul ca aceste mutații genetice să se transmită copiilor este de 50/50, se poate spune că mai mulți membri ai aceleiași familii vor dezvolta insuficiență cardiacă, vor avea nevoie de un transplant de inimă sau vor muri la o vârstă fragedă.

Cercetătorii de la CureHeart doresc să-și concentreze eforturile pe corectarea și oprirea genelor care contribuie la cardiomiopatii. Scopul lor este să dezvolte terapii genetice care să corecteze exact genele mutante din inimă, oferind astfel un nou tratament și, în cele din urmă, să reușească să vindece cardiomiopatiile.

Cercetarea merge înainte

Echipa CureHeart este încântată de modul în care cercetările lor i-ar putea ajuta pe cei cu cardiomiopatii genetice. Totuși, ei notează, că cercetările lor se pot extinde și în alte domenii, cum ar fi tratamentul insuficienței cardiace. Au observat că genetica poate juca un rol în insuficiența cardiacă, iar abordarea cauzei rădăcinii genetice ar putea fi extrem de benefică.

Aceasta este oportunitatea noastră, de a scuti familiile de grijile constante legate de moartea subită, insuficiența cardiacă și potențiala nevoie de un transplant de inimă. După 30 de ani de cercetare, am descoperit multe dintre afecțiunile genetice responsabile pentru diferite cardiomiopatii și cum funcționează acestea. Credem că vom avea o terapie genetică, pregătită pentru a începe testarea în cadrul studiilor clinice în următorii cinci ani.”, a declarat profesorul Hugh Watkins, de la Departamentul de Medicină Radcliffe de la Universitatea din Oxford și cercetător la CureHear.

Dezvoltarea remediilor pentru cardiomiopatii ar putea avea un impact asupra vieții multora, inclusiv a copiilor afectați.

Într-un comunicat de presă recent, profesorul Sir Nilesh, directorul medical la British Heart Foundation, a declarat că munca cercetătorilor din echipa CureHeart are un mare potențial. Nu numai că ar putea fi creatorii primului antidot pentru bolile ereditare ale mușchilor inimii, dar ar putea să inaugureze o nouă eră a cardiologiei de precizie.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente