HomeEditorialMoartea celulelor poate fi stopată? Cercetătorii de la Yale au readus la...

Moartea celulelor poate fi stopată? Cercetătorii de la Yale au readus la viață celulele unor porci morți.

La prestigioasa Universitate Yale, cercetătorii au efectuat un experiment care ar putea revolutiona transplantul de organe. Datorită unei noi tehnici numite OrganEx, au reușit să revigoreze parțial activitatea celulară a anumitor organe, la un porc mort de o oră.

Echipa de la Școala de Medicină a Universității Yale a folosit o mașină controlată de un computer, numită OrganEx pentru a simula atât funcția cardiacă, cât și cea pulmonară. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii s-au bazat pe un cocktail de hemoglobină sintetică, electroliți, vitamine, aminoacizi și nutrienți. De asemenea, au adăugat antiinflamatoare și alte substanțe pentru a proteja celulele și a preveni formarea cheagurilor de sânge. Apoi au pompat amestecul în corpul animalului mort, au monitorizat circulația și au măsurat presiunile în arterele porcilor în timp real.

În cadrul studiului, organele în cauză nu au început să funcționeze normal, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Oprirea circulației sângelui a cauzat leziuni considerabile majorității țesuturilor, începând cu sistemul nervos (toți cobaii erau într-o stare de moarte cerebrală completă și ireversibilă).

Pe de altă parte însă, cercetătorii au găsit semne încurajatoare. Inima, de exemplu, a început să producă din nou puțină activitate electrică, iar alte organe, cum ar fi rinichii, ficatul și plămânii, au prezentat, de asemenea, semne de activitate.

”Am restabilit anumite funcții celulare în mai multe organe care ar fi fost moarte fără intervenția noastră”, a spus neurobiologul Nenad Sestan. „Aceste celule funcționează, când ar fi trebuit să se oprească cu ore în urmă. »

OrganEx sau ECMO?

Eficacitatea sistemul OrganEx a fost comparat cu cea a aparatului ECMO (oxigenarea cu membrană extracorporală). Acesta din urmă este folosit în spitale pentru a permite oxigenarea corpului unui pacient aflat într-o situație de urgență absolută, de exemplu când inima și plămânii nu-i mai funcționează.

Potrivit cercetătorilor de la Yale, tehnica lor, OrganEx, s-a dovedit a fi mult mai eficientă în a face fluidele să se miște din nou în organe. S-a constatat că organele tratate cu OrganEx au prezentat mai puține semne de hemoragie, leziuni celulare sau umflare a țesuturilor, decât cele tratate cu ECMO. În plus, cercetătorii au observat cum se contractă celulele cardiace de la porcii conectați la OrganEx, dar nu au văzut aceeași contracție în probele din grupul ECMO. Acest lucru arată că moartea celulelor poate fi oprită, iar funcționalitatea lor poate fi restabilită, în mai multe organe vitale, chiar și la o oră după moarte.

Acest sistem arată că este posibil nu numai să încetinești deteriorarea celulară, ci și să activezi procese la nivel genetic pentru a promova repararea celulară”, a explicat Brendan, profesor de bioetică la Universitatea din New York.

Spre o redefinire a morții clinice?

Pentru cercetători acesta este un rezultat foarte încurajator; pune bazele unei abordări care ar putea prelungi semnificativ timpul în care un organ rămâne viabil după ce donatorul moare. Acest lucru ar putea permite pacienților aflați în situații de urgență să beneficieze de un organ care nu ar fi putut fi folosit altfel.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că această tehnică ar putea ajuta la regenerarea organelor deteriorate la pacienții vii, de exemplu după un atac de cord sau după un înec.

Deși ar fi necesare mult mai multe experimente înainte ca echipa să poată începe să se gândească la aplicarea aceleiași abordări pentru întregul corp la oameni, asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla.

“Salvarea organelor și întreținerea organelor pentru transplant este acum, un obiectiv clinic mult mai apropiat și mult mai realist, care s-ar putea baza pe acest studiu”, a spus Stephen Latham, directorul Centrului Interdisciplinar de Bioetică din Yale, care a lucrat la proiect.

În același timp, trebuie să se ia în calcul problemă etică a consimțământului. „Dacă se va aplica această procedură la oameni, va fi foarte important să li se spună nu doar că se oferă voluntari pentru a le transplanta organele, ci și pentru a le menține corpurile în viață pentru o perioadă nedeterminată de timp, pentru a ajuta la acel transplant”, a spus Hank Greely, profesor de drept și etică la Stanford.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente