Antibioticele sunt probabil cel mai des prescris tip de medicamente, fiind folosite pentru distrugerea sau încetinirea dezvoltării bacteriilor. Deși acestea s-au dovedit a fi salvatoare de vieți în numeroase cazuri, administrarea lor pe parcursul unor perioade lungi de timp poate avea efecte negative asupra organismului. Deși cea mai întâlnită reacție adversă este rezistența la antibiotice, un nou studiu arată faptul că folosirea îndelungată a acestora duce la dezvoltarea problemelor cognitive în timp în cazul femeilor.
Cercetătorii sunt de părere că modificările microbiomului intestinal cauzate de utilizarea pe termen lung a antibioticelor pot fi motivul pentru care unele femei dezvoltă o funcție cognitivă mai slabă. Corpurile noastre conțin milioane de microbi minusculi invizibili pentru ochiul uman. Aceste bacterii și viruși ne țin sănătatea sub control. Numeroase lucruri pot perturba echilibrul microbiomului intestinal, inclusiv alimentația proastă și utilizarea antibioticelor.
Studiul derulat de cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts și Facultatea de Medicină Harvard a avut la bază datele colectate dintr-un proiect anterior, Nurses’ Health Study II. În 2009 au fost colectate date de la peste 14000 de femei cu o vârstă medie de 55 de ani. Chestionarul conținea informații despre durata utilizării antibioticelor și motivul utilizării acestora.
După ce au analizat datele, cercetătorii au observat o scădere a abilităților mentale în ceea ce privește mai multe tipuri de învățare, răspuns și memorie, evaluând capacitățile cognitive ale participanților la 7 ani după ce au început să folosească antibioticele. Acestora le-a fost aplicat un test online care includea în total patru sarcini diferite, concepute pentru a măsura diferite aspecte ale performanței cognitive. S-a concluzionat faptul că pierderile erau echivalente a 3-4 ani de îmbătrânire normală.
„Într-o cohortă de peste 14.000 de femei, am observat că utilizarea antibioticelor în perioada vârstei de mijloc a fost asociată în mod semnificativ cu scoruri mai slabe ulterioare pentru cunoaștere, învățare și memorie de lucru, precum și viteză și atenție psihomotorie”, scriu cercetătorii în lucrarea lor. „Având în vedere efectul utilizării antibioticelor asupra microbiomului intestinal – cu studii anterioare care arătau modificări ale potențialului funcțional la doi și la patru ani după expunerea la antibiotice – axa intestin-creier ar putea fi un posibil mecanism pentru legarea antibioticelor de funcția cognitivă”.
Cu toate acestea, studiul are unele limitări de luat în considerare și cel mai important ar fi vârsta medie a persoanelor ale căror date au fost studiate, adică 54 de ani la începerea cercetării. Aceasta este perioada în care majoritatea femeilor se confruntă cu menopauza, care provoacă modificări hormonale care pot afecta totul, de la modul în care funcționează sistemul imunitar, calitatea somnului, greutatea, tensiunea arterială și chiar concentrarea și gândirea.
Unele cercetări arată, de asemenea, că menopauza modifică microbiomul. Ca atare, va fi important ca studiile viitoare să includă bărbații la mijlocul vieții pentru a vedea dacă aceștia prezintă un efect similar.
Articol de Izabela Constantin