HomeGourmetAvantajele consumului de semințe germinate

Avantajele consumului de semințe germinate

Consumul de semințe germinate s-a dovedit a fi foarte benefic, datorită nivelurilor crescute de nutrienți, conform unui nou studiu al Institutului Linus Pauling de la Universitatea din Oregon din Corvallis.

Germenii de fasole și de soia au fost folosiți de mult timp în mâncăruri asiatice și vegetariene. Cerealele, leguminoasele și verdețurile își încep procesul de germinare atunci când sunt expuse la umiditate și căldură. În decurs de o săptămână, multe plante încolțite pot fi consumate înainte ca frunzele lor să se dezvolte. Germenii sunt un alt membru al categoriei de legume la scară mică.

Beneficiile pentru sănătate ale mugurilor includ digestia îmbunătățită atât a carbohidraților, cât și a proteinelor. Germinarea stimulează eliberarea de enzime pentru a pre-digera amidonul, ceea ce poate ajuta la sănătatea intestinului și poate reduce gazele intestinale.

Încolțirea nu modifică profilul nutrițional al plantei, ci mai degrabă ajută la eliberarea mai bună a compușilor benefici. Un exemplu ar fi legumele care conțin fitați, care se leagă de minerale precum zinc, fier și magneziu, acest lucru împiedicând absorbția acestor minerale în organism. Oamenii nu au enzimele necesare pentru a descompune fitații, dar procesul de germinare ajută la eliberarea enzimelor în plantă pentru a face exact acest lucru, ceea ce permite ca mineralele să fie absorbite liber. Semințele și verdețurile încolțite au mai multă vitamina C, vitamine B și antioxidanți care se materializează la concentrații mai mari.

„Poți mânca 50 de căni de broccoli sau o singură ceașcă de germeni de broccoli pentru o nutriție și un beneficiu similar”, a spus Emily Ho, profesor de nutriție și director al Institutului Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon din Corvallis.

Putem folosi germenii în preparatele culinare pentru a adăuga culoare, textură și arome diverse – de la germeni de linte și nuci pe salate, sandvișuri și supe până la micro-mentă la aperitive, deserturi și smoothie-uri. Acestea reprezintă un avantaj și pentru persoanele care nu sunt atrase de gustul anumitor legume, cum ar fi broccoli, spre exemplu, germenii fiind lipsiți de arome și având doar un gust ușor dulce.

Singurul dezavantaj al consumului de germeni cruzi este că mediul lor cald și umed de creștere este, de asemenea, mediul perfect pentru creșterea și înflorirea bacteriilor, inclusiv salmonella, listeria și E. coli. Copiii mici, adulții mai în vârstă, femeile însărcinate și orice persoană cu un sistem imunitar slăbit ar trebui să evite consumul de germeni cruzi.

Atunci când cumpărăm germeni din magazine ar trebui să îi spălăm bine sub jet de apă. Acest lucru reduce bacteriile, fără a le elimina neapărat în totalitate. Procesul de gătire va ucide bacteriile dăunătoare, însă căldura poate distruge, de asemenea, unele dintre beneficiile lor nutriționale suplimentare. Cu toate acestea, consumul germenilor are numeroase beneficii nutriționale ce nu pot fi ignorate.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente