Un studiu recent explică motivele pentru care un medicament folosit adesea pentru tratarea unor afecțiuni precum epilepsia, migrenele sau tulburarea bipolară poate provoca malformații congenitale atunci când este luat în timpul sarcinii
Acidul valproic (VPA) are capacitatea de a pune unele celule ale sistemului nervos care se află în curs de dezvoltare în senescență, care este un fel de stare oprită ce îi împiedică celulele să crească și să se împartă corect.
Deși acidul valproic este utilizat de foarte multe persoane pentru tratarea diferitelor afecțiuni, au existat numeroase cazuri în care femeile însărcinate care luau acest medicament au ajuns să dea naștere unor copii cu defecte congenitale, printre acestea enumerându-se spina bifida, modificări faciale sau malformații cardiace. Mai mult de atât, aproape jumătate dintre copiii născuți de mame care au luat acest medicament în timpul sarcinii dezvoltă tulburări cognitive și tulburări de spectru autist.
Analizând rezultatele cercetărilor realizate cu ajutorul experimentelor pe rozătoare și pe maimuțe, s-a aflat faptul că atunci când este luat în primele săptămâni de sarcină, medicamentul ar putea perturba primele etape ale formării sistemului nervos. Acest fenomen se întâmplă în perioada în care „tubul neural”, care este un tub gol de țesut care mai târziu devine creierul și măduva spinării, se formează și se închide. Pentru embrionii umani, acest fenomen are loc în mod normal între a patra și a șasea săptămână de sarcină.
Pentru a înțelege efectul acidului valproic asupra fătului, cercetătorii au expus embrionii de șoarece la medicament. Tuburile neuronale ale acestor embrioni expuși nu s-au închis adesea și pe parcursul sarcinii șoarecii au crescut, de asemenea, capete și creier neobișnuit de mici. Celulele rozătoarelor expuse la acid valproic au purtat enzime care apar doar în celulele aflate în senescență. Aceste enzime nu au apărut însă în celulele șoarecilor care nu au fost expuși la medicație.
„În general, descoperirea că activarea atipică a senescenței în embrion poate perturba dezvoltarea crește posibilitatea intrigantă ca aceasta să contribuie și la defecte în contexte de dezvoltare dincolo de cele pe care le-am studiat aici”, au declarat autorii acestui studiu.
Articol de Izabela Constantin