HomeHealthAvantajele dormitului alături de un partener

Avantajele dormitului alături de un partener

Potrivit unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Arizona, adulții care împart patul cu partenerul dorm mai bine decât cei care dorm singuri.

Studiul a implicat o analiză a datelor colectate în cadrul studiului Sleep and Health Activity, Diet, Environment, and Socialization (SHADES) de la 1007 adulți din Pennsylvania. Beneficiile împărțirii patului au fost evaluate prin sondaje, iar factorii de sănătate ai somnului au fost evaluați cu instrumente comune, cum ar fi Scala de somnolență Epworth, Indicele de severitate a insomniei și scorul de apnee STOP-BANG.

Rezultatele arată că persoanele care au împărțit patul cu un partener în majoritatea nopților au raportat insomnie mai puțin severă și s-au trezit de mai puține ori decât cei care au spus că dorm singuri. Persoanele care au declarat că dormeau cu un partener au adormit, de asemenea, mai repede și au avut un risc mai mic de apnee în timpul somnului. Pe de altă parte, adulții care au dormit cu copilul lor cele mai multe nopți au raportat o severitate mai mare a insomniei, un risc mai mare de apnee în somn și un control mai mic asupra somnului lor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dormitul cu un partener a fost asociat cu scoruri mai scăzute de depresie, anxietate și cu o satisfacție mai mare față de viață și relații. Dormitul cu copiii a fost asociat cu mai mult stres, în timp ce dormitul singur a fost asociat cu scoruri mai mari de depresie, sprijin social mai scăzut și satisfacție mai proastă în viață și relație.

„Dormitul cu un partener romantic sau cu soțul/soția se pare că are mari beneficii asupra sănătății somnului, inclusiv reducerea riscului de apnee în somn, severitatea insomniei în somn și îmbunătățirea generală a calității somnului”, a spus autorul principal Brandon Fuentes, cercetător universitar în cadrul departamentului de psihiatrie al Universității din Arizona.

„Foarte puține studii de cercetare explorează acest lucru, dar constatările noastre sugerează că dacă dormim singuri sau cu un partener, un membru al familiei sau un animal de companie ne poate afecta sănătatea somnului în mod diferit. Am fost foarte surprinși să aflăm cât de important ar putea fi acest lucru”, a spus un alt autor al studiului, dr. Michael Grandner, directorul Sleep and Health Research Program la Universitatea din Arizona.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente