HomeHealthPoate crește peștele riscul de cancer?

Poate crește peștele riscul de cancer?

Un nou studiu sugerează că consumul a două porții de pește în fiecare săptămână poate duce la un risc crescut de cancer de piele.

În studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Brown a fost constatat faptul că aportul zilnic tipic de pește de 42,8 g (echivalentul a aproximativ 300 g pe săptămână) a avut un risc cu 22% mai mare de melanom malign, în comparație cu aportul zilnic de pește de 3,2 grame.

Studiul a fost bazat pe analiza unor date culese în cadrul unei cercetări anterioare, efectuate pe 490.000 de adulți din SUA, care aveau o vârstă medie de 62 de ani. Aceștia au raportat cât de des au mâncat pește în anul acela, precum și mărimea porțiilor.

Cercetătorii au calculat apoi frecvența cazurilor noi de melanom care s-au dezvoltat pe parcursul a 15 ani, folosind date obținute din registrele de cancer. Rezultatele au sugerat că consumul unei cantități mai mari de pește crește, de asemenea, riscul de a dezvolta celule anormale numai în stratul exterior al pielii, care este cunoscut sub numele de stadiu 0 sau melanom in situ (uneori denumit și precancer), acesta fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de piele.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau aproximativ două porții de pește pe săptămână, în medie, aveau un risc cu 22% mai mare de a dezvolta melanom și un risc cu 28% mai mare de a dezvolta celule anormale ale pielii care pot fi un precursor al cancerului, decât persoanele care au mâncat mai puțin de jumătate de porție. În special pentru ton, persoanele care au mâncat aproximativ trei sferturi  dintr-o porție pe săptămână au avut un risc cu 20% mai mare de melanom, comparativ cu persoanele care nu au mâncat aproape deloc.

Despre pește este cunoscut faptul că reprezintă o sursă de acizi grași omega-3 și vitamine, cum ar fi vitamina D și B2. Procesul de prăjire reduce însă drastic acizii grași omega-3 din pește, care este sursa primară a puterii sale nutritive, așadar este posibil ca consumul zilnic de pește să nu aibă o valoare nutritivă atât de bună.

„Cu toate acestea, aceste date sunt încă neconcludente, deoarece factori precum tipul de pește și metoda de gătire pot avea un impact general asupra factorilor de risc”, a spus dr. Hitesh R Singhavi.

Experții sugerează, de asemenea, că întreruperea consumului de pește nu este recomandată. „Nu cred că studiul poate fi aplicat pe pielea pigmentată precum cea a indienilor și asiaticilor. Mulți oameni, în special în partea de est a lumii, consumă mult pește. Până în prezent, nu au fost rate mai mari de melanom din cauza peștelui”, a explicat Dr. Rinky Kapoor, dermatolog consultant, dermatolog cosmetic și dermato-chirurg, The Esthetic Clinics.

Cel mai probabil peștele în sine nu are legătură cu riscul de cancer, ci mai degrabă contaminanții din pește, cum ar fi arsenicul și mercurul, potrivit Eunyoung Cho, co-autor al studiului și profesor asociat de dermatologie și epidemiologie la Universitatea Brown.

Până la aflarea unor informații în plus cu privire la posibilele pericole pe care le presupune sau nu consumul de pește, consumul în moderație al acestuia rămâne cea mai bună alegere, având în vedere beneficiile nutritive.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente