Noi rezultate ale unui studiu asupra sindromului Takotsubo, uneori cunoscut sub numele de sindromul inimii frânte, arată că apar anumite modificări în zone ale creierului care sunt asociate cu emoțiile.
Sindromul Takotsubo este o formă bruscă de insuficiență cardiacă acută. Acesta poate provoca aceleași simptome ca un atac de cord și deși arterele care duc la inimă nu sunt blocate, riscul de complicații este similar.
Deși nu este încă pe deplin înțeles ce determină afecțiunea, aceasta este de obicei cauzată de stresul emoțional sau fizic, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, motiv pentru care este denumit sindromul inimii frânte.
Acest sindrom este descries drept o afecțiune temporară în care mușchiul inimii devine brusc slăbit, ventriculul stâng schimbându-și forma. Ca urmare a acestui sindrom, persoana afectată poate dezvolta bătăi neregulate ale inimii sau inima poate deveni prea slabă pentru a pompa suficient sânge în tot corpul. Mulți oameni se recuperează de la sine; odată ce stresul dispare, inima revine la forma sa normală. Există și alte cazuri însă în care schimbarea formei inimii poate provoca un atac de cord și poate duce la moarte.
Cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen au descoperit modificări ale nivelului activității creierului în zone cunoscute pentru controlul bătăilor inimii. Aceștia au analizat creierul a 25 de pacienți care au suferit un episod de Takotsubo în ultimele cinci zile, folosind scanări RMN ale creierului pentru a măsura volumul acestuia, suprafața și semnalele de comunicare între diferite zone ale creierului.
Rezultatele au fost apoi comparate cu ale unor pacienți de control care aveau aceeași vârstă, sex și alte afecțiuni medicale. Oamenii de știință au observat o scădere a conexiunilor în talamus, amigdala, insula și ganglionii bazali ai pacienților cu Takotsubo în comparație cu oamenii sănătoși. Acestea sunt zone ale creierului implicate în reglarea funcțiilor de nivel superior, cum ar fi emoțiile, gândirea, limbajul, răspunsurile la stres și controlul inimii.
În continuare cercetătorii intenționează să efectueze scanări RMN ale creierului pe aceiași pacienți. Mai mult de atât, aceștia continuă cercetările analizând imagini cu creierele pacienților care au suferit un atac de cord, pentru a afla dacă sindromul Takotsubo provoacă modificări ale creierului sau dacă afecțiunea este cauzată de modificările suferite de creier.
„Sindromul Takotsubo este o afecțiune cardiacă bruscă și potențial catastrofală, care a fost recunoscută doar în ultimii ani. Înțelegerea noastră asupra afecțiunii este încă la început și, prin urmare, este vital să învățăm mai multe despre această zonă neglijată a cardiologiei. Această cercetare reprezintă un pas semnificativ înainte în înțelegerea noastră a modului în care creierul și inima sunt strâns legate în această afecțiune enigmatică și cum un eveniment emoțional poate duce la insuficiență cardiacă”, a declarat James Leiper, director medical asociat la British Heart Foundation.
Articol de Izabela Constantin