HomeEditorialBebelușii nenăscuți pot gusta ceea ce mănâncă mamele lor

Bebelușii nenăscuți pot gusta ceea ce mănâncă mamele lor

Oamenii de știință au descoperit primele dovezi directe că bebelușii răspund diferit la diferite gusturi și mirosuri în timp ce sunt încă în uter.

100 de femei însărcinate au participat la o cercetare cu ultrasunete 4D condusă de Laboratorul de cercetare fetală și neonatală al Universității Durham, Marea Britanie, pentru a examina modul în care copiii nenăscuți au reacționat la aromele alimentelor consumate de mamele lor.

Cercetătorii au observat răspunsurile bebelușilor la aromele de morcovi sau kale la scurt timp după ce mamele au consumat astfel de arome.

Fetușii expuși la arome de morcov au avut mai multe reacții tip „față de râs”, pe când cei expuși la kale au avut mai multe răspunsuri tip „față de plâns”.

Cercetările lor ne pot ajuta să aflăm mai multe despre cum sunt dezvoltați receptorii umani pentru gust și miros. Cercetătorii cred, de asemenea, că ceea ce mănâncă femeile însărcinate poate afecta preferințele gustative ale nou-născuților după naștere, ceea ce ar putea avea ramificații pentru dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase.

Cercetarea a fost publicată recent în revista Psychological Science.

Oamenii percep aroma printr-o combinație de gust și miros. Se crede că acest lucru se întâmplă la fetuși prin inhalarea și înghițirea lichidului amniotic din uter.

O serie de studii au sugerat că bebelușii pot gusta și mirosi în uter, dar se bazează pe post-naștere, în timp ce studiul nostru este primul care a observat aceste reacții înainte de naștere.” a declarat autorul principal al studiului Beyza Ustun, cercetător postuniversitar în Laboratorul de Cercetare Fetale și Neonatale, Departamentul de Psihologie, Universitatea Durham.

În consecință, credem că această expunere repetată la arome înainte de naștere ar putea ajuta la stabilirea preferințelor alimentare după naștere, ceea ce ar putea fi important atunci când ne gândim la mesajele legate de alimentația sănătoasă și la potențialul de a evita „folosirea alimentelor” atunci când copilul este înțărcat. A fost cu adevărat uimitor să văd reacția bebelușilor nenăscuți la aromele de kale sau de morcov în timpul scanărilor și să împărtășesc acele momente cu părinții lor.” a adăugat ea.

Echipa de cercetare, care includea experți de la Universitatea Aston din Birmingham, Marea Britanie, și de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică-Universitatea din Burgundia din Franța, a scanat femeile, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, la 32 și 36 de săptămâni de sarcină.

Mamele au primit o singură capsulă care conținea aproximativ 400 mg de morcov sau 400 mg de pudră de varză cu aproximativ 20 de minute înainte de fiecare scanare. Li s-a cerut să nu consume alimente sau băuturi aromate cu o oră înainte de scanare. De asemenea, mamele nu au mâncat și nu au băut nimic care să conțină morcovi sau kale în ziua scanărilor pentru a controla factorii care ar putea afecta reacțiile fetale.

Reacțiile faciale observate în ambele grupuri de aromă, în comparație cu fetușii dintr-un grup de control care nu au fost expuși la nicio aromă, au arătat că expunerea la doar o cantitate mică de aromă de morcov sau varză a fost suficientă pentru a stimula o reacție.

Cercetări anterioare efectuate în laboratorul meu au sugerat că scanările cu ultrasunete 4D sunt o modalitate de a monitoriza reacțiile fetale pentru a înțelege modul în care acestea răspund la comportamentele de sănătate maternă, cum ar fi fumatul, și sănătatea lor mintală, inclusiv stresul, depresia și anxietatea.” a spus coautorul cercetării Profesorul Nadja Reissland, șeful Laboratorului de Cercetare Fetală și Neonatală, Departamentul de Psihologie, Universitatea Durham.

Acest ultim studiu ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea celor mai timpurii dovezi ale abilităților fetale de a simți și de a diferenţia diferite arome și mirosuri din alimentele ingerate de mamele lor” a adăugat ea.

Privind la reacțiile faciale ale fetușilor, putem presupune că o serie de stimuli chimici trec prin dieta mamei în mediul fetal. Acest lucru ar putea avea implicații importante pentru a înțelege dezvoltarea receptorilor noștri de gust și miros, precum și percepția și memoria aferente.” a declarat coautorul cercetării Profesorul Benoist Schaal, de la Centrul Național de Cercetare Științifică-Universitatea din Burgundia, Franța

Cercetătorii spun că descoperirile lor ar putea ajuta, de asemenea, cu informațiile oferite mamelor despre importanța gustului și a dietelor sănătoase în timpul sarcinii.

Ei au început acum un studiu de urmărire cu aceiași bebeluși după naștere pentru a vedea dacă influența aromelor pe care le-au experimentat în pântec le afectează acceptarea diferitelor alimente.

Se poate argumenta că expunerile repetate prenatale la arome pot duce la preferințe pentru acele arome experimentate postnatal. Cu alte cuvinte, expunerea fătului la arome mai puțin „placute”, cum ar fi kale, ar putea însemna că se obișnuiesc cu acele arome în uter. Următorul pas este să examinăm dacă fetușii prezintă răspunsuri mai puțin „negative” la aceste arome de-a lungul timpului, ceea ce duce la o mai mare acceptare a acestor arome atunci când bebelușii le gustă pentru prima dată în afara uterului.” a spus coautorul cercetării, Profesorul Jackie Blissett, de la Universitatea Aston

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente