Menționate în general în prospectele medicamentelor, efectele adverse se pot dezvolta la fiecare persoană în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea, conform unui studiu, femeile au cu până la 75% mai multe șanse de a dezvolta reacții adverse decât bărbații, din cauza mai multor particularități metabolice.
Greață, erupții cutanate, depresie, nu este neobișnuit ca unele persoane să aibă reacții adverse atunci când iau medicamente prescrise de medic. Deși acest lucru este în mod evident specific fiecărui metabolism, cercetătorii de la New South Wales și de la Australian National University au descoperit totuși că femeile sunt cu 50 și 75% mai expuse la acestea decât bărbații, din cauza mai multor factori. De asemenea, s-a demonstrat că reacțiile la medicamente prelungesc șederea în spital. Într-un studiu amplu din Marea Britanie pacienții internați în spital cu o reacție adversă la medicament au stat în medie opt zile.
Acest lucru duce la retragerea multor medicamente de pe piață din cauza preocupărilor legate de riscurile pentru sănătatea femeilor. „S-a argumentat că reacțiile la medicamente la femei se datorează diferențelor privind greutatea corporală în raport cu bărbații, mai degrabă decât diferențelor în modul în care funcționează medicamentul în organism”, a spus dr. Laura Wilson, autorul principal al acestui studiu publicat în Nature Communications.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat deja modificări ale dozelor pentru femei pentru unele medicamente (cum ar fi medicamentul pentru somn, zolpidem). În plus, dozarea ajustată în funcție de greutate pentru unele medicamente antifungice și medicamente antihipertensive pare să funcționeze.
Cu toate acestea, conform acestui studiu, greutatea nu este singurul motiv pentru care femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte efecte adverse de la anumite medicamente. În timp ce acest detaliu este folosit în mod obișnuit de medici pentru a adapta dozele, nu ar fi soluția potrivită pentru a atenua efectele adverse, potrivit cercetătorilor, care explică de ce femeile nu sunt neapărat „versiuni mai mici” ale bărbaților. Folosind metoda „alometriei” pe șoareci, la 363 de trăsături preclinice la bărbați și femele (faptul că organele, țesuturile sau procesele cresc cu viteze diferite), cercetătorii au descoperit multe diferențe între femei și bărbați de luat în considerare.
Date de luat în considerare pentru îngrijirea „echitabilă și eficientă”
De exemplu, pentru trăsăturile preclinice, observăm diferențe la femei și bărbați, în modul în care este absorbită glucoza sau modul în care se dezvoltă colesterolul rău. Pentru așa-numitele trăsături fiziologice, nivelurile de fier diferă între femei și bărbați, la fel ca și temperatura corpului, în timp ce trăsăturile morfologice și trăsăturile inimii au, de asemenea, multe diferențe.
Sunt atâția factori de luat în considerare pentru a prescrie doza potrivită a unui medicament, mai ales când se știe, de exemplu, că masa de grăsime este adesea mai mare la femei decât la bărbați, că timpul lor de golire gastrică este mai lent sau că au un pH gastric mai scăzut. Astfel, echipele care au realizat acest studiu solicită medicilor și altor profesioniști din domeniul sănătății să țină cont de diferențele de gen în dozajul medicamentului, dar și să evalueze pacienții de la caz la caz.
„Într-un moment în care intervențiile medicale personalizate sunt la îndemână, știm acum că datele bazate pe gen sunt esențiale pentru promovarea îngrijirii într-un mod echitabil și eficient. Studiul nostru descoperă modalitățile în care bărbații și femeile pot varia în funcție de multe trăsături preclinice, indicând faptul că cercetarea biomedicală trebuie să se concentreze mai îndeaproape pe măsurarea modului în care și în ce fel diferă sexele. În special, atunci când se descoperă o relație între sex și doza de medicamente, datele noastre sugerează că este posibil ca răspunsul la doză să fie diferit pentru bărbați și femei. Metodele din studiul nostru ar putea ajuta la clarificarea naturii acestor diferențe și ar putea oferi o cale spre reducerea reacțiilor la medicamente.”, a concluzionat dr Laura Wilson.
Articol de Cristina Zarioiu