HomeGourmetBeneficiile consumului unei beri pe zi

Beneficiile consumului unei beri pe zi

Vești bune pentru iubitorii de bere! Conform unui nou studiu, un consum zilnic moderat de bere lager ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală.

Cercetarea a fost publicată miercuri în Journal of Agricultural and Food Chemistry și indică faptul că bărbații sănătoși care au băut zilnic o bere alcoolică sau nealcoolică au dezvoltat un set mai divers de microbi intestinali, care este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, precum diabetul și bolile cardiovasculare.

Tractul gastrointestinal uman este populat de trilioane de microorganisme, iar berea conține compuși precum polifenoli, dar și microorganisme vii rezultate din procesul său de fermentație, care ar putea afecta amestecul de microbiotă, potrivit declarațiilor oferite de societatea care a desfășurat cercetarea.

Studiul a fost unul randomizat, controlat, în care cercetătorii au împărțit aleatoriu 20 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani în două grupuri. Într-unul dintre grupuri participanții beau o sticlă de 325ml de bere lager cu alcool iar în cel de-al doilea grup, cel de control, aceștia consumau bere fără alcool la cină timp de patru săptămâni. Participanții au fost instruiți să urmeze aceleași niveluri de activitate fizică și să își mențină obiceiurile alimentare.

Greutatea corporală a participanților, indicele de masă corporală și biomarkerii pentru sănătatea inimii și metabolismul nu s-au modificat pe parcursul studiului, pe baza probelor de sânge și a celor fecale.

La sfârșitul perioadei de patru săptămâni însă, ambele grupuri au prezentat o mai mare diversitate bacteriană în microbiomul lor intestinal și niveluri mai ridicate de activitate a fosfatazei alcaline fecale. Această enzimă ajută la îndepărtarea bacteriilor rele din intestin, despre care cercetătorii au spus că indică o îmbunătățire a sănătății intestinale.

„Acest studiu ridică cu siguranță întrebări și justifică alte studii clinice care testau și alte tipuri de beri fără alcool. Sunt necesare studii mai mari care includ bărbați și femei, dar și populații diagnosticate cu o anumită boală, pentru a confirma eventuala aplicabilitate a acestei cercetări în corectarea disbiozei”, a declarat autorul principal al studiului, Ana Faria, profesor la NOVA Medical School din Lisabona, Portugalia.

Până la studii mai amănunțite, care să vizeze mai multe grupuri de referință, cercetătorii susțin că consumul unei sticle de bere, indiferent de continutul ei de alcool, poate fi benefic pentru microbiomul intestinal si sănătatea intestinală.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente