HomeLifestyleCum ne afectează meeting-urile Zoom?

Cum ne afectează meeting-urile Zoom?

Mare parte din populație a schimbat mersul la birou cu munca de acasă, care presupune că mare parte din comunicarea între colegi are loc prin intermediul apelurilor video. Conform unui nou studiu însă, privitul la propria față în timpul unui apel poate sfârși prin a înrăutăți starea de spirit.

Odată cu pandemia și cu izolarea în masă din perioada Covid, multe dintre întâlnirile și adunările noastre s-au mutat în mediul online, atât de mult încât mulți oameni au ajuns să se confrunte cu așa-numita „oboseală Zoom” sau epuizarea pe care oamenii o pot simți după apelurile video.

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign (UIUC), a fost identificată o practică specială care ne poate afecta starea de spirit după astfel de întâlniri: să ne uităm la propriile fețe. Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii le-au cerut participanților să răspundă la câteva întrebări despre starea lor emoțională înainte și după conversațiile online.

În timpul discuțiilor, în care participanții s-au putut vedea atât pe ei înșiși, cât și pe partenerii lor de conversație pe ecran, ei au vorbit despre subiecte precum preferințele lor muzicale și lucrurile care le-au plăcut sau nu le-au plăcut despre comunitățile lor locale. Unii dintre ei au băut o băutură alcoolică înainte de a vorbi, în timp ce alții au băut una fără alcool.

„Am folosit tehnologia de urmărire a ochilor pentru a examina relația dintre starea de spirit, alcool și concentrarea atențională în timpul interacțiunii sociale virtuale”, a declarat una dintre autorii studiului, Talia Ariss de la UIUC, într-un comunicat de presă al universității.

În general, participanții s-au uitat la partenerii lor de conversație pe monitor mult mai mult decât s-au uitat la ei înșiși, însă cercetătorii au descoperit, de asemenea, că timpul în care participanții s-au uitat la ei înșiși varia. Persoanele care au fost mai „concentrate pe sine” au avut mai multe șanse să raporteze emoții legate de anxietate și depresie după apel, a menționat Asociația pentru Științe Psihologice (APS) într-un comunicat de presă, starea lor înrăutățindu-se.

O descoperire interesantă a fost aceea că alcoolul nu ajută la rezolvarea problemei, deoarece cei care au băut alcool erau, de asemenea, mai predispuși să se uite la ei înșiși.

„În contextul interacțiunilor sociale față în față, există dovezi puternice că alcoolul acționează ca un lubrifiant social în rândul băutorilor și are aceste proprietăți de îmbunătățire a dispoziției”, a spus Ariss. „Acest lucru nu a fost valabil, totuși, în conversațiile online, în care consumul de alcool corespundea unei mai mari concentrări pe sine și nu a avut niciunul dintre efectele sale tipice de stimulare a stării de spirit.”

Cu alte cuvinte, în timp ce alcoolul poate avea beneficii în timpul interacțiunilor sociale normale, efectele pot fi diferite în mediul online.

„Aceste constatări indică un rol potențial problematic al platformelor de întâlnire online în exacerbarea problemelor psihologice precum anxietatea și depresia”, a spus Ariss.

Experții au observat, de asemenea, că întâlnirile online necesită mai multă concentrare și energie în comparație cu întâlnirile față în față.

Cu timpul, începem să simțim toate efectele pe care pandemia le-a avut și continuă să le aibă asupra noastră, interacțiunile din mediul online fiind un subiect ce trebuia studiat. Deși lucrul de acasă poate fi mai convenient în multe situații, ar trebuie să ne amintim că acesta poate veni la pachet cu numeroase apecte dificile.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente