HomeLifestyleBeneficiile grădinăritului pentru sănătatea mintală

Beneficiile grădinăritului pentru sănătatea mintală

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că activitățile de grădinărit au redus stresul, anxietatea și tristețea la femeile sănătoase care au luat parte la lecții de grădinărit de două ori pe săptămână într-un studiu publicat în jurnalul PLOS ONE.

Cercetătorii au urmărit 32 de femei sănătoase cu vârste cuprinse între 26 și 49 de ani care au participat fie la sesiuni de grădinărit, fie de artă. Sesiunile au avut loc de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni. Sesiunile de grădinărit au implicat lecții cu privire la alegerea și sădirea semințelor, îngrijirea diferitelor tipuri de plante și recoltarea și degustarea plantelor comestibile. Niciun membru al grupului nu mai făcuse grădinărit înainte.

În grupul de artă, participanții au învățat tehnici de fabricare a hârtiei, desen, imprimare și colaj. În cadrul mai multor cercetări anterioare, practicile artistice  au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale.

Noul studiu a constatat că, de-a lungul timpului, grupul de persoane care au practicat grădinăritul a experimentat o reducere a nivelurilor de depresie, dispoziție proastă și stres, similară cu cea a grupului de artă. De notat este faptul că nivelurile de anxietate au fot chiar mai scăzite în cazul participanților din grupul de grădinărit, deși diferența a fost una ușoară.

Horticultura terapeutică datează din secolul al XIX-lea, notează cercetătorii într-o postare  pe site-ul web al Institutului de Științe Alimentare și Agricole al Universotății din Florida, adăugând că oamenii pot fi atrași de plante din cauza dependenței noastre de ele pentru hrană și adăpost pe parcursul istoriei.

„Studiul nostru arată că oamenii sănătoși pot experimenta o creștere a bunăstării mintale prin grădinărit”, a spus Charles Guy, cercetător și profesor în departamentul de horticultură de mediu al Universității din Florida. „La sfârșitul experimentului, mulți dintre participanți au spus nu doar cât de mult s-au bucurat de aceste sesiuni, ci și cum plănuiau să continue să grădinărească”.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente