HomeHealthPostura poate afecta declinul cognitiv

Postura poate afecta declinul cognitiv

Cercetătorii de la Universitatea Shinshu au descoperit legături între postura defectuoasă pe parcursul tinereții și performanța cognitivă mai slabă.

Întrebarea dacă declinul cognitiv poate fi identificat prin evaluarea echilibrului coloanei vertebrale sagital pe baza unei abordări radiologice a fost investigată printr-un sondaj pe scară largă asupra persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 89 de ani.

Deficiența cognitivă ușoară este definită ca orice tulburare cognitivă a unei persoane, cu excepția demenței. În zonele în care echipamentele de testare specializate costisitoare sau timpul suplimentar de testare medicală este limitat pentru populația în vârstă, demența, fragilitatea și starea de imobilizare la pat pot fi evitate prin detectarea deficienței cognitive moderate într-un stadiu reversibil.

Rezultatele studiului au indicat faptul că subiecții sunt mai susceptibili de a avea semne de declin cognitiv moderat pe măsură ce capul și sunt înclinate mai mult în fața pelvisului când sunt văzute din lateral. La bărbați, această axă verticală a fost legată de declinul cognitiv independent de vârstă. Cercetătorii au conceptualizat această înclinare drept SVA (sagittal vertical axis, axă verticală sagitală). Declinul cognitiv a fost mai răspândit la femeile cu o înclinare egală sau mai mare de 70 mm, indiferent de vârstă.

Autorul correspondent, Doctor Shota Ikegami de la Universitatea Shinshu, afirmă că postura proastă este o manifestare a „fragilității” la vârstnici. Declinul cognitiv ascuns, o componentă a fragilității, poate fi detectată prin screening-ul posturii. Adulții în vârstă din orașul Obuse, Nagano au fost examinați pentru sondajul de masă. S-a descoperit că la adulții în vârstă din Japonia, cei care prezentau înclinarea coloanei vertebrale aveau mai multe șanse de a avea și declinul funcției cognitive.

Declinul cognitiv a fost detectat în mod fiabil prin combinarea vârstei și a gradului de dezechilibru al coloanei vertebrale. Bărbații cu SVA ≥ 100 mm la orice vârstă, SVA≥ 90 mm la  ≥ 70 de ani și SVA ≥ 70 mm la ≥ 80 de ani sunt susceptibili de a avea un declin cognitiv, în timp ce femeile cu SVA ≥ 70 mm la orice vârstă sunt susceptibile de a avea declin cognitiv.

Prefectura Nagano se mândrește cu cea mai mare longevitate a sănătății din Japonia. Cu acest studiu, dar și cu altele, medicii speră să prevină nevoia viitoare de îngrijire prin intervenții de reabilitare pentru fragilitatea găsită în timpul screening-urilor.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente