HomeHealthBeneficiile înotului în apă rece

Beneficiile înotului în apă rece

O cercetare bazată pe mai multe studii care a fost publicată recent în Jurnalul Internațional de Sănătate Circumpolar, sugerează faptul că o baie în apă rece poate ajuta la reducerea grăsimii corporale „rele” la bărbați, precum și la reducerea riscului de tulburări asociate, precum diabetul.

Pe baza analizelor a 104 studii, autorii cred că înotul în apă rece poate avea și efecte benefice asupra grăsimilor „bune”, ajutând la arderea mai multor calorii și protejând astfel împotriva obezității și a bolilor cardiovasculare.

Revizuirea a sugerat un efect pozitiv al înotului în apă rece asupra țesutului adipos maro (BAT), un tip de grăsime corporală „bună” care ajută la menținerea temperaturii corpului prin arderea caloriilor. Grăsimea albă „rea”, pe de altă parte, stochează energie.

După cum sugerează autorii, care includ cercetători de la UiT The Arctic University of Norway și University Hospital of North Norway, expunerea la apă rece pare să crească producția de proteină adiponectină, care ajută la protejarea împotriva rezistenței la insulină, a diabetului și a altor boli.

Analiza a constatat, de asemenea, că înotul în apă rece în timpul iernii este asociat cu o sensibilitate crescută la insulină și o scădere a concentrațiilor de insulină.

În timp ce un număr tot mai mare de studii indică faptul că imersiunea în apă rece poate avea unele efecte benefice asupra sănătății, majoritatea acestor studii au implicat un număr mic de participanți sau au fost efectuate pe un singur sex. Prin urmare, este dificil de evaluat dacă scăldatul în apă rece este de fapt benefic sau nu pentru sănătate, au afirmat autorii revizuirii.

Autorii au subliniat necesitatea unor studii concludente suplimentare pentru a valida beneficiile pentru sănătate despre care se pretinde că sunt asociate cu expunerea regulată la apă rece.

Susținătorii imersiei regulate în apă rece susțin că această activitate poate promova pierderea în greutate, îmbunătăți sănătatea mintală, crește libidoul, pe lângă numeroase alte beneficii pentru sănătate.

Înotul în apă rece în timpul iernii este din ce în ce mai popular în întreaga lume. Cu toate acestea, experții au avertizat și cu privire la riscurile pentru sănătate asociate, cum ar fi hipotermia, precum și probleme cardiace și pulmonare legate de șocul de la temperaturi foarte scăzute.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente