HomeLifestyleYouTube vrea să ademenească creatorii de scurtmetraje de pe TikTok cu bani

YouTube vrea să ademenească creatorii de scurtmetraje de pe TikTok cu bani

Platforma a anunțat că va împărți veniturile cu producătorii de videoclipuri scurte. Nu a spus ce parte din venitul publicitar este disponibilă.

În 2007, YouTube a luat o decizie care a creat o carieră din ceea ce înainte era doar un hobby. Compania a anunțat că va oferi mai mult de jumătate din veniturile obținute din spoturile publicitare plasate pe videoclipuri, creatorilor acestora.

Cincisprezece ani mai târziu, sunt 400.000 de oameni în SUA care lucrează 40 de ore pe săptămână ca YouTuberi.

Acum, YouTube încearcă să realizeze o revoluție similară în ceea ce privește modul în care oamenii sunt plătiți pentru realizarea de videoclipuri scurte care în ciuda popularității lor imense, nu au adus niciodată creatorilor lor o parte din veniturile obţinute din reclamele platformei.

Pe 20 septembrie anul acesta, compania a anunțat că va împărți veniturile publicitare cu creatorii YouTube Shorts, videoclipurile de sub 60 de secunde pe care compania le-a lansat în 2020 pentru a concura cu TikTok.

Este un truc pentru a atrage și mai mulți creatori departe de platforma rivală.

Pe TikTok, creatorii câștigă mai puțin de 5 cenți la o mie de vizualizări printr-o schemă de monetizare.

Promisiunea YouTube este că, începând cu 2023, va împărți veniturile aduse de reclamele din scurtmetraje în două grupuri separate: unul pentru a plăti creatorii de videoclipuri și unul pentru a plăti casele de discuri ca să le poată folosi muzica, deoarece o mare parte din videoclipurile scurte sunt construite pe melodiile lor protejate prin drepturi de autor.

După anunț, creatorii au părut încântați de această nouă modalitate de a transforma vizualizările în venituri.

Dar o întrebare crucială rămâne fără răspuns: creatorii vor primi… ce anume?YouTube nu a fost clar cu privire la procentul din venitul publicitar caştigat din Shorts pe care îl va folosi pentru a forma aceste grupuri.

Deci, în ciuda lansării sale, încă nu știm cât de mult au oamenii de câștigat în cadrul acestui nou sistem.

Gigantul video a refuzat solicitările repetate de la MIT Technology Review pentru a clarifica acest lucru. Când a fost întrebat ce procent din venitul publicitar caştigat din scurtmetraje va fi alocat acestui grup de creatori, un purtător de cuvânt YouTube a răspuns: „Nu avem mai multe detalii de împărtășit în afară de ceea ce am declarat deja”, referindu-se la o postare pe blog a YouTube care a anunțat noul plan, care, de asemenea, nu dezvăluie aceste informații.

Pe scurt, este greu de evaluat cât de bună este oferta YouTube și cât de atractivă va fi pentru TikTokkers.

Totuşi oferta companiei va fi aproape sigur o îmbunătățire față de ceea ce a fost oferit până acum creatorilor de Shorts și ceea ce este oferit în prezent celor de pe TikTok.

În ultimii ani, cele două platforme au folosit același model de plată: fondurile creatorilor care sunt detașate din veniturile aduse de reclame. Dar, pe măsură ce o platformă crește, această sumă nu ține neapărat pasul chiar dacă mai mulți creatori noi pretind o bucată din plăcintă. Asta înseamnă că, pe măsură ce o platformă precum TikTok prosperă, creatorii care alimentează această creștere câștigă de fapt mai puțin.

La începutul acestui an, un creator a dezvăluit că a trecut de la câștigarea de 5 cenți la mia de vizionări în 2020 pe TikTok la 2,5 cenți la mie în 2022, în ciuda creșterii numărului de urmăritori. Pe măsură ce platforma devine mai populară, toate veniturile creatorilor ar putea scădea și mai mult.

TikTok spune că și-a început fondul de creatori pentru a ajuta oamenii să „își transforme pasiunea într-un mijloc de existență”. Dar profiturile în scădere din aceste fonduri fac acest lucru imposibil. În schimb creatorii au învățat să vâneze oferte în loc să se bazeze pe plăți slabe de la platforme.

Încercând să creeze un contrast, un purtător de cuvânt al YouTube a scris într-un e-mail că compania „se îndepărtează de la un fond fix și își dublează modelul de partajare a veniturilor, deoarece am văzut că funcționează și este singura modalitate de a ne asigura că creatorii continuă să beneficieze pe măsură ce platforma și comunitatea cresc.”

Dar pentru moment, tot ce au primit creatorii de pe YouTube este promisiunea că vor primi mai puțin de jumătate din ceva necunoscut.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente