O echipă de cercetători de la MIT, în colaborare cu Universitatea din Rochester, Clinica Mayo și Spitalul General din Massachusetts, au dezvoltat un dispozitiv cu inteligență artificială care poate evalua dacă o persoană are Parkinson analizând tiparele de respirație care apar în timpul somnului.
„O relație între Parkinson și respirație a fost observată încă din 1817, în lucrarea doctorului James Parkinson. Acest lucru ne-a motivat să luăm în considerare potențialul de a detecta boala din respirația cuiva fără să ne uităm la mișcări”, a spus Dina Katabi, profesor în departamentul de inginerie electrică și informatică la MIT și investigator principal la MIT Jameel Clinic, într-un comunicat de presă. „Unele studii medicale au arătat că simptomele respiratorii se manifestă cu ani înainte de simptomele motorii, ceea ce înseamnă că atributele respiratorii ar putea fi promițătoare pentru evaluarea riscurilor înainte de diagnosticarea Parkinson”, a spus ea.
Diagnosticul Parkinson se face de obicei prin evaluarea simptomelor legate în principal de funcția motrică, cum ar fi tremorul și rigiditatea. Cu toate acestea, aceste simptome tind să apară într-o etapă târzie, întârziind diagnosticul acestor pacienți. Ca atare, există o nevoie urgentă de noi biomarkeri de diagnostic, în special cei care pot detecta boala din timp.
În ultimii ani, cercetătorii au studiat lichidul cefalorahidian (lichidul care înconjoară creierul și măduva spinării) și neuroimagistul ca metode potențiale de a detecta boala Parkinson. Cu toate acestea, astfel de abordări sunt invazive, costisitoare și necesită acces la centre medicale specializate, împiedicând testarea regulată care ar putea duce la o depistare precoce a bolii sau la monitorizarea continuă a progresiei acesteia.
Dispozitivul a fost testat pe o bază de date mare de 7.671 de persoane, dintre care 757 aveau boala Parkinson. Datele provin de la mai multe spitale din SUA, precum și de la baze de date publice.
Modelul folosește o rețea neuronală, un set de algoritmi care imită creierul uman. Dispozitivul, care arată ca un router Wi-Fi, este proiectat să emită semnale radio și să analizeze reflexiile din jurul lui pentru a obține semnalele de respirație ale unei persoane.
Există două moduri prin care semnalele de respirație să fie extrase în timpul somnului. Unul este printr-o centură plasată în jurul pieptului unei persoane. Celălalt este printr-un dispozitiv wireless instalat pe perete. Semnalele sunt apoi trimise rețelei neuronale, care va evalua prezența bolii Parkinson fără a necesita interacțiunea cu pacientul și îngrijitorul.
Odată ce o persoană este diagnosticată cu Parkinson, dispozitivul este capabil să evalueze severitatea bolii – în conformitate cu Scala unificată de evaluare a bolii Parkinson a Societății pentru tulburări de mișcare – și să urmărească progresia acesteia în timp.
Potrivit lui Katabi, acest studiu poate fi un declanșator important pentru dezvoltarea de noi terapii, deoarece „rezultatele pot permite studii clinice cu o durată semnificativ mai scurtă și mai puțini participanți, accelerând în cele din urmă dezvoltarea de noi terapii”, a spus ea.
Articol de Izabela Constantin