Un studiu internațional arată că persoanele cu o igienă dentară precară au cu 21% mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer sau demență mai târziu în viață.
Persoanele cu o sănătatea orală defectuoasă au cu 23% mai multe șanse de a dezvolta declin cognitiv, ceea ce duce adesea la afecțiunea devastatoare, care distrug memoria. Oamenii de știință au reunit date din 47 de studii din întreaga lume. Rezultatele subliniază importanța periajului și folosirea aței dentare regulate, în special la vârsta mijlocie.
Autorul principal, dr. Sam Asher de la Universitatea din Finlanda de Est, adaugă că pierderea dinților crește în mod independent riscul atât de declin cognitiv (23%), cât și de demență (13%). Descoperirile au implicații clinice, deoarece vizitele regulate la dentist pot ajuta la prevenirea demenței, potrivit cercetătorilor.
La nivel global, numărul cazurilor de demență se va tripla la peste 150 de milioane până în 2050, arată estimările.
„Parodontita este inflamația țesuturilor de susținere a dinților care în cazuri severe duce la pierderea dinților. Afectează aproximativ 10%-15% din populația adultă a lumii”, scriu autorii studiului în Journal of the American Geriatrics Society.
Studiile anterioare au legat bolile gingiilor de diabet și boli cardiovasculare. Igiena dentară precară duce chiar și la inflamație sistemică cronică, spune dr. Asher.
Pierderea dinților poate avea ca urmare adoptarea unei diete mai puțin hrănitoare . În plus, mestecatul crește fluxul de sânge și oxigen către creier. Analiza este printre cele mai mari de acest gen. A implicat peste un milion de participanți, mulți au urmat timp de peste un deceniu.
„Descoperirile acestei analize ar putea indica implicarea mai multor mecanisme în asocierea dintre sănătatea parodontală și cea cognitivă”, scriu cercetătorii.
Se crede că boala gingiilor ucide neuronii prin creșterea numărului de substanțe chimice inflamatorii din sânge.
„Inflamația sistemică în sine este un determinant independent al deteriorării cognitive și leagă alți factori de risc, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul și chiar îmbătrânirea de deteriorarea cognitivă.”
Pierderea dinților poate afecta și puterea creierului prin reducerea forței maxilarului, ceea ce duce la pierderea materiei cenușii. Dr. Asher spune că rolul stomatologilor este de a urmări și a interveni în schimbările timpurii ale sănătății gingiilor și ale autoîngrijirii orale. Cu toate acestea, serviciile trebuie să rămână consecvente în timp, în timp ce pacienții își mențin și propria sănătate dentară la domiciliu atunci când stomatologii descoperă o problemă.
„Din perspectivă clinică, descoperirile noastre subliniază importanța monitorizării și managementului sănătății parodontale în contextul prevenirii demenței, deși dovezile disponibile nu sunt încă suficiente pentru a indica modalități clare de identificare precoce a riscului la care se expun persoanele cu igienă dentară inconsistentă și care sunt cele mai eficiente măsuri pentru a preveni deteriorarea cognitivă”, concluzionează autorii într-un comunicat de presă.
Articol de Izabela Constantin